Finns det en koppling mellan sertralin och akne?

Sertralin är en typ av selektiv serotoninåterupptagshämmare (SSRI) som används för att behandla depression, tvångssyndrom och andra typer av psykiska sjukdomar. Det finns risker förknippade med alla typer av mediciner för psykiska sjukdomar, men det finns en ökad risk mellan sertralin och akne. Inte alla patienter kommer att uppleva akne med denna typ av medicinering, men några bekymmer bör behandlas hos en medicinsk professionell innan du ändrar en behandlingsplan. Andra biverkningar är vanligare med sertralin, till exempel minskad libido.

SSRI ökar serotoninhalten i hjärnan, vilket bidrar till att vända olika typer av psykiska störningar och depression. Serotonin kan också påverka hudceller hos vissa patienter, vilket kan påverka oljeproduktionen. Oljiga hudtyper är mer benägna att sertralin och akneproblem, eftersom de redan utsöndrar mer sebaceösa oljor från sina porer. Celler tar i allmänhet upp till fyra veckor att cykla till ytan av huden. Sertralin och akne kan eventuellt öka cellproduktionen, vilket orsakar täppt porer och efterföljande utbrott.

Sertralin och akne kan misstas för en sällsynt men allvarligare bieffekt av receptbelagda läkemedel. En allergisk reaktion på läkemedlet kan orsaka kliande, allvarligt hudutslag som även kan brinna och skalla. Hives i samband med en läkemedelsallergi kan också missuppfattas som akne. Patienter som upplever tecken på en allergisk reaktion bör omedelbart kontakta sina läkare. Hjärtslagsförändringar, sömnstörningar och humörsvängningar är andra biverkningar av sertralin som bör behandlas med en läkare.

Avbrott i samband med sertralin eller andra faktorer kan lindras genom enkla livsstilsförändringar. Korrekt hydrering genom att dricka mycket vatten och en hälsosam kost kan hjälpa till att minimera förekomsten av akne. Avbrott kan hållas i avlopp med vanlig ansiktsvättning och genom att använda allergivänliga kosmetika som inte kommer att täppa till porerna. Prescription-strength akne mediciner är också tillgängliga för allvarliga breakouts.

Acne klassificeras som en mindre vanlig biverkning av sertralin, även om möjligheten finns. Denna typ av hudkänsla är oönskade, och vissa patienter kan ha en uppmaning att sluta att ta sertralin i mitten av behandlingen. Att sluta receptbelagda läkemedel kan få allvarliga följder, så det är alltid tillrådligt att patienter diskuterar akneproblem med sina läkare först. Illamående, yrsel och okontrollerad skakning kan uppstå om en patient plötsligt slutar att ta sertralin. I vissa fall kan justering av dosen av sertralin vara tillräcklig för att minska akne samtidigt som serotoninhalterna ökar i hjärnan.