Vad är de bästa lösningarna för svullnad?

De bästa lösningarna för svullnad beror på orsaken. Typiskt svarar mjukvävnadsvullnad på isförpackningar och antiinflammatoriska läkemedel. Andra typer av svullnad inkluderar svullnad i ansiktsvingen eller ödem. Vanligtvis innan denna typ av svullnad kan behandlas måste orsaken först bestämmas. Ankelhöjning är ibland förknippad med kardiovaskulära problem som kongestivt hjärtsvikt och resulterande vätskeretention.

Svullnadsmedel inkluderar även höjning av den drabbade lemmen. När svullnad är relaterad till en fotledskada, som förkylning, höjning kan det lindra svullnad, liksom applicering av ett tryckförband. Ispaket rekommenderas också för skador på fotleden, eftersom dessa typer av svullnad involverar mjukvävnaden. Även om uppvärmningsförpackningar är fördelaktiga för att lindra smärta, är de mindre effektiva än isförpackningar för att lindra svullnad.

I fall av hjärtsvikt och ödem kan läkaren rekommendera ett diuretikum eller vattenpiller. Dessa mediciner är effektiva behandlingar för svullnad, eftersom de uppmuntrar ofta urinering, vilket hjälper till att lindra överskott av vätskeretention. I allmänhet, då kongestiv hjärtsvikt hanteras väl, minskar svullnaden vanligtvis. Ibland kan allergiska reaktioner orsaka svullnad. När människor utsätts för allergener, kan mild svullnad i näspassager, ögon och läppar inträffa.

I händelse av allvarlig allergisk reaktion kan svullnad uppstå i halsen och orsaka att den stängs av. Detta är en medicinsk nödsituation, kallad en anafylaktisk reaktion, och kräver omedelbar akut behandling. Typiskt är effektiva behandlingar för svullnad relaterad till anafylaktisk chock epinefrin och intravenösa vätskor. Personer som är allergiska mot bietstickor och jordnötter är ofta i riskzonen för denna typ av reaktion, och hos dessa människor kan ett recept för epinefrin vara för att behålla hela tiden.

Dricksvatten hela dagen kan hjälpa till att minska svullnaden på grund av vätskeretention. Människor behåller vätska av olika skäl, inklusive att äta en diet som är hög i natrium, inte dricker tillräckligt med vatten och använder vissa mediciner. Antiinflammatoriska läkemedel kan orsaka tillfällig vätskeretention, liksom antihistaminer och anti-ångestläkemedel. Att dricka mer vatten uppmuntrar urinering, vilket hjälper till att minska retention och resulterande svullnad, särskilt i ansikte, händer och fotled.

Även om de flesta botemedel mot svullnad kommer att vara tillräckliga för att minska förekomsten, är de ibland ineffektiva. När behandling av svullnaden misslyckas med att förbättra, kan läkaren behöva ytterligare utvärdera orsaken. Medicinsk diagnostisk testning för att utvärdera ödem kan innefatta blodprov som kan bestämma njurefunktion och hjärtprov. Även om dessa tester ofta blir negativa, måste orsaken till uthållig svullnad bestämmas.