Vad är de vanligaste orsakerna till frekvent menstruation?

Inte varje kvinna menstruerar en gång exakt varje månad, som vissa upplever polymenorré eller onormalt frekventa perioder. Detta problem definieras som menstruation ungefär 21 dagar eller mindre, vilket leder till vad som verkar som för många perioder eftersom de är så vanliga. Denna fråga kan orsakas av underliggande förhållanden som inflammation i bäcken och endometrios. Stress kan också vara en faktor, eftersom denna fråga ofta spelar en roll i olika menstruella abnormiteter. Slutligen kan överdriven användning av vissa vanliga rättsliga droger också orsaka frekvent menstruation, inklusive alkohol, nikotin och koffein.

Pelvic inflammatory disease, eller PID, är ett tillstånd som ofta resulterar i bäckensmärta, feber och oregelbunden blödning i vaginalen, vilket kan inkludera frekvent menstruation. PID orsakas ofta av sexuellt överförbara sjukdomar som oftast inkluderar gonoré och klamydia. Den goda nyheten är att när sjukdomen behandlas med några olika antibiotika ska polymenorréen gå bort tillsammans med de andra symtomen. Å andra sidan lider vissa kvinnor av endometrios, vilket också kan orsaka frekvent menstruation, förutom bäckensmärtor och infertilitet. En av de vanligaste behandlingarna för endometrios innefattar p-piller, vilket också vanligtvis kan bli av med frågan om flera perioder eftersom de flesta kvinnor använder p-piller för att hoppa över sin period helt och hållet.

Bland de vanligaste synderna av menstruella abnormiteter är stress, så det står till grund att denna fråga ibland är orsaken till alltför ofta menstruation. Både känslomässig och fysisk stress kan förändra hormonbalansen i kroppen, vilket leder till perioder som antingen är försenade eller för tidiga. Självklart bör frågan om frekvent menstruation normalt bara vara så länge som stressen gör om detta verkligen är orsaken. Således kan hjälp med stressen, oavsett om det är i form av terapi eller medicinering, lösa problemet.

Kroppen ser ofta vissa mediciner som stressorer, och de kan få negativ inverkan på reproduktionssystemet. Till exempel kan överdriven koffeinintag leda till frekvent menstruation eftersom det kan avbryta processen av corpus luteum som producerar progesteron så att livmoderförekomsten kan tjockna upp för att förbereda möjlig implantation av ett embryo. Användning av nikotin via cigaretter kan också påverka menstruationscykeln, eftersom både follikulära och luteala faser kan förkortas, vilket leder till mer frekventa perioder. Slutligen kan överdriven konsumtion av alkohol också påverka cykeln negativt, eftersom det kan minska leverns förmåga att korrekt metabolisera progesteron och östrogen.