Vad är monocyter?

Monocyter är en typ av leukocyt eller vit blodcell som spelar en roll i immunförsvarets funktion. Beroende på patientens hälsotal utgör monocyter mellan en och tre procent av de totala vita blodkropparna i kroppen. De kan räknas som en del av ett blodprov, och förändringar i deras nivåer kan indikera förändringar i patientens hälsa. Som en allmän regel är ett lågt monocytantal ett gott tecken, och ett högt tal indikerar att ett problem är närvarande.

Dessa celler är gjorda i benmärgen, och de sprider sig genom kroppen i en till tre dagar. De kan utvecklas till antingen dendritiska celler eller makrofager. Dendritiska celler hör till en grupp celler som är kända som antigenpresenterande celler, eftersom de förvärvar antigener och visar dem på T-celler så att T-cellerna lär sig att känna igen farliga antigener. Dendritiska celler presenterar typiskt antigener till T-celler innan de är fullt utvecklade, så att T-cellen kan svara på lämpligt sätt efter det att det har visats ett antigen.

Makrofager är celler som äter andra celler. Klassiskt attackerar de alla främmande material som bakterier eller virus, konsumerar det så att det inte kan skada kroppen och bevara ett antigen så att kroppen kommer att kunna känna igen det främmande materialet i framtiden. Makrofager kan också äta celler i kroppen som har smittats av en patogen, för att minska patogenens spridning och hålla kroppen frisk.

Nivåer av monocyter i blodet tenderar att stiga när någon har en infektion, eftersom flera av dessa celler behövs för att bekämpa den. Monocyter kan också öka som svar på stress och andra faktorer. Ett högt monocytantal kan kallas monocytos, och det behandlas typiskt genom att bestämma varför räkningen är så hög och ta itu med problemet. Till exempel, om monocyter är förhöjda på grund av en inflammation orsakad av en virusinfektion, skulle patienten ges läkemedel för att döda viruset och minska inflammationen.

Typiskt, när ett monocytantal begärs, kommer labbet också att köra andra tester på blodet för att generera en komplett bild. Normala värden kan variera mycket, vilket gör det viktigt för patienter att diskutera resultaten av blodprov med läkare, istället för att försöka pusslera dem ut på egen hand. Eftersom många saker kan ge ett högt värde, är det inte nödvändigt att ha en hög räkning orsaka stora problem.