Är det säkert att använda klonidin hos barn?

Clonidin ordineras regelbundet till barn för tillstånd som tics, attention deficit och hyperactivity disorder (ADHD), och ibland för högt blodtryck. I länder som USA godkänner livsmedels- och drogadministrationen läkemedlet för barn endast för dess användning vid behandling av ADHD, och de har ännu inte utvärderat sin säkerhet och effektivitet för andra villkor. Detta betyder inte att klonidin hos barn inte används för andra förhållanden, och off-label-recept är vanliga och anses lämpliga av många läkare. Det kan ha starka biverkningar och föräldravissamhet behövs när barn förskrivs medicinen, och därför beaktas säkerheten genom att väga risker mot fördelar.

Till skillnad från många andra läkemedel som används för ADHD är detta läkemedel inte ett stimulansmedel. Detta gör att klonidin hos barn är allt mer användbart för de 10% eller fler barn som kan reagera dåligt på standard behandling av sjukdomen med stimulerande läkemedel som metylfenidat (Ritalin®) eller andra läkemedel. Det verkar vara effektivt hos barn och kan minska några av de svåra symptomen på ADHD, som impulsivitet, rastlöshet och dåligt fokus.

Med tanke på FDA-godkännande av säkerhet för klonidin hos barn för ADHD, är det också meningsfullt att betrakta det som en potentiell behandling för andra störningar i den pediatriska befolkningen. Det har visats effektivt vid behandling av Tourettes syndrom och vid behandling av högt blodtryck. Det finns andra droger tillgängliga för att behandla dessa villkor också.

Att påstå absolut säkerhet för klonidin hos barn är omöjligt. Som med alla droger kan det finnas kraftiga biverkningar och medicinen är inte lämplig för alla. De huvudsakliga biverkningarna som är relativt godartade inkluderar känslor av sömnighet, yrsel, torra ögon, mun och näsa och huvudvärk.

Allvarligare biverkningar kan uppstå och kräva akut läkarvård. Det här är smärta i bröstet, mycket stark sömnighet eller trötthet, tremor eller skakningar någonstans i kroppen och snabb hjärtslag. Anafylaktisk allergisk reaktion på läkemedlet kan också uppstå och detta har symtom som nässelfeber, svullnad i ansikte, läppar och tunga, illamående, andningssvårigheter och astma. Dessa symtom behöver omedelbar vård.

För att klonidin ska vara säkert för barn måste det administreras på lämpligt sätt. Exakt dos varierar beroende på barnets vikt och kan komma i form av piller eller plåster. Avbrytande av läkemedlet kräver också vård. Läkemedlet ska inte stoppas abrupt, om det inte finns allergi eftersom det kan orsaka starka abstinenssymptom. Istället krävs det att den minskar så minimal att inga obehagliga effekter upplevs.

Dessutom bör barn ha en fullständig tentamen innan de får detta läkemedel. Clonidin kan påverka hjärtat, leveren eller njurarna och om barn har någon sjukdom som påverkar dessa organ, ska ytterligare mediciner provas. Föräldrar är också oroade över huruvida klonidin hos barn kommer att orsaka långtidseffekter som fördröjd tillväxt. Det råder inget samförstånd om detta, men många forskare hävdar att tillväxten faktiskt kan öka något, eftersom en del av läkemedlets åtgärder är att något stimulera produktionen av tillväxthormon.