Är det säkert att ta clindamycin under graviditeten?

Clindamycin är ett antibiotikum som i allmänhet anses vara säkert under graviditeten, särskilt med tanke på att vissa obehandlade infektioner kan leda till för tidigt arbete. Läkare förskrivar oftast clindamycin under graviditeten för att eliminera risken för bakteriell vaginos och infektioner i livmodern eller fostervävnaden. U.S. Food and Drug Administration (FDA) placerade denna medicinering i graviditetskategori B, eftersom studier visar inga skadliga effekter på djurfoster. Å andra sidan är det känt att detta läkemedel korsar placentan och, med studier som utförts på människor otillräckliga för att bekräfta sin säkerhet, bör den endast användas när läkaren anser att dess fördelar överväger risker för kvinnan och fostret.

Bakteriell vaginos är en vanlig infektion som normalt bör behandlas under graviditeten, eftersom det kan skada fostret. De viktigaste riskerna är ökad sannolikhet för för tidig leverans och låg födelsevikt. Under behandlingen med clindamycin kan infektionen behandlas, detta tillstånd är ofta asymptomatiskt, så kvinnor som är benägna att prematur leverans kan testas för detta trots symtombrist. Detta visar hur farligt det kan vara när det lämnas obehandlat, och varför klindamycin under graviditet är ofta nödvändigt när bakteriell vaginos diagnostiseras.

Detta läkemedel används också ibland för att behandla infektioner i fostervävnaden eller livmodern, eftersom det kan passera placentan. Å andra sidan kan läkare vänta tills barnet är född för att behandla vissa infektioner hos moderen, så länge de är små och inte utgör en fara för mamman eller barnet. Till exempel är det osannolikt att läkare använder clindamycin under graviditeten för behandling av akne, eftersom riskerna med detta tillstånd inte uppväger riskerna för de flesta droger under graviditeten. Istället kan de vänta tills barnet är födt eller välja ett antibiotikum som har studerats ordentligt hos människor.

Även om studier på djur inte visar någon ökad risk för fosterskador med användning av clindamycin under graviditeten, vilket är anledningen till att det är i graviditetskategori B, ska det fortfarande användas med försiktighet. Detta beror på att studierna som utfördes på människor inte kontrollerades tillräckligt för att bestämma den exakta effekten på mänskliga foster. För att vara på den säkra sidan, föreskriver många läkare bara denna medicinering under andra trimestern, vilket kan minska risken för missfall eller fosterskador. Dessutom bör det noteras att detta läkemedel uppträder i små mängder i bröstmjölk, så ammande mammor rekommenderas att vänta flera timmar före omvårdnaden om de måste ta detta läkemedel.