Borde jag vara oroad över vaginal urladdning i tidig graviditet?

Vaginal urladdning i tidig graviditet är ofta ett hälsoskilt tecken och en av de gemensamma indikatorerna att en kvinna är gravid. Under graviditeten ger kroppen denna extra vitfärgade slem, kallad leukorré, och det är inte ett hälsoproblem. En annan vanlig typ av urladdning inom de första två månaderna är brunfärgad och det representerar vanligtvis en liten mängd spotting, vilket inte kräver uppmärksamhet om inte blödningen börjar. Däremot kan vissa typer av vaginal urladdning i tidig graviditet innebära svamp- eller bakterieinfektioner eller förekomsten av en sexuellt överförd sjukdom (STD). Dessa typer av oro, och allt som en kvinna kan vara orolig för, bör hämtas till en medicinsk professionell uppmärksamhet.

Mjölkvit urladdning i tidig graviditet är helt enkelt en vanlig kroppsfunktion när extra östrogen är närvarande och fostretimplantat. Ett syfte med denna typ av slem är att hjälpa väsentligen att plugga livmoderhalsen för att skydda livmodern. Ökad livmoderhalssekretion hjälper till att uppnå denna uppgift, vilket skapar en slemplugg som förblir på plats tills strax före arbetet.

Leukorré är faktiskt det första tecknet som de flesta kvinnor har att de är gravida. Normalt, som menstruation närmar sig, cervical sekretioner tunna och minska. När en kvinna är gravid, kan dessa utsöndringar dock öka. Kvinnor som känner till deras cervicala slem kan faktiskt kunna upptäcka om de är gravid tidigare än andra indikatorer som en missad period.

En brunfärgad slem i första trimestern är också relativt vanlig. Detta orsakas ofta av en liten bit av spotting (mycket lätt vaginal blödning) som blandar med slem. Generellt är utseendet på denna typ av urladdning inte medicinskt relaterat, såvida det inte åtföljs av plötslig smärta i rygg eller livmoder, eller det följs av signifikant blödning.

Leukorrhea och brunfärgad slem utesluten, vissa typer av vaginal urladdning under första trimestern gäller och bör behandlas med medicinsk vård. Utsläpp som är grått, grönt eller gult, särskilt om det åtföljs av illaluktande lukt, klåda eller brännande känslor under urinering, bör ses av en läkare. Även om dessa inte nödvändigtvis rör sig om tecken – en jästinfektion kan också orsaka några av dessa symtom – en medicinsk professionell råd kan vara till hjälp.

Bakteriella infektioner, som också producerar urladdning, kan utvecklas under de första månaderna av graviditeten. Dessutom kan sexuellt överförbara sjukdomar, som trichomoniasis, förekomma strax efter att ha blivit gravid. Behandling av dessa infektioner i tidiga stadier är viktigt för att främja komfort och att fortsätta att ge en hälsosam miljö för barnet.

Mjölkt vitt flöde som blir helt transparent och är ganska vattnigt kan vara fostervätska. Detta är ovanligt under första trimestern, men en patient som upplever detta symptom ska omedelbart söka medicinsk hjälp.

Vissa kvinnor är oförberedda för omfattningen av ökad ansvarsfrihet under graviditets tidiga månader. Sanitetsbindor eller panty liners är ett bra sätt att få lite mer skydd. Tamponger rekommenderas inte eftersom de kan skapa infektioner.