Vad är de bästa källorna till vitamin f?

Typiskt är mat som är rik på fettsyrorna omega 3 och omega 6 också bra källor till vitamin F. Sådana livsmedel inkluderar råa nötter, oljor som solros och grapfröolja och fisk som öring och lax. Ibland är kosttillskott fördelaktiga eller till och med nödvändiga, beroende på personens kost och nuvarande hälsa. Människor som får mycket av detta vitamin i sina dieter njuter av hälsosamma immunsystem, balanserade hormonnivåer och hälsosam hud, hår och naglar, men de med brist kan uppleva ett urval av interna och externa hälsoproblem. För att undvika brist är det viktigt för många att se till att vitamin F utgör minst två procent av deras dagliga kaloriintag, vilket rekommenderas av Amerikas Food and Drug Administration (FDA).

De typer av livsmedel som är rika med omega 3 och omega 6 fettsyror är ofta rik på detta vitamin också. Fiskolja är en utmärkt källa till vitaminet, liksom fisk som makrill, tonfisk, lax och öring. Vegan och vegetariska alternativ inkluderar linfröolja, grapeseed olja och kväll primrose olja. Vissa typer av matolja, såsom canolaolja, är också bra källor. Fasta livsmedelskällor av vitamin F inkluderar råa nötter som valnötter, samt solrosfrön, sojabönor och avokado.

Ibland är kosten ensam inte en tillräcklig källa till vitaminet. För människor som ofta äter “på språng” eller inte har mycket kontroll över sina kostvanor, kan kosttillskott vara till nytta. Vissa experter rekommenderar att människor som är extremt brist på vitaminet tar tillägg förutom att lägga till mer vitamin F-mat till sina dieter. Vanligtvis inkluderar dessa personer de som är överviktiga, äter en fettfattig diet eller har vissa hälsoproblem som frekventa infektioner och försvagade immunförsvar. Kosttillskott lagras bäst i blå eller bruna ljusbeständiga flaskor vid rumstemperatur och utsätts för luft så sällan som möjligt.

Brist i detta vitamin kan orsaka hår och hudproblem som mjäll, tunna hår eller håravfall, torr hud, eksem, akne och enkla sår som inte läker snabbt. Tårkanaler kan sluta fungera korrekt, orsaka torra ögon, och vissa människor upplever magskramper eller diarré. En allvarlig brist kan leda till hjärt-, njur- och leverskador, försvagade immunförsvar och en ökning av blodtryck och kolesterolnivåer. Vissa människor kan uppleva beteendeförändringar. Observera att för mycket av vitaminet kan orsaka viktökning, en bieffekt som kan leda till andra hälsoproblem.