Vad är de vanligaste orsakerna till att bränna sperma?

Ett antal saker kan orsaka känslan av brännande sperma, men de vanligaste tenderar att vara sjukdom, särskilt sexuellt överförbar sjukdom, skada och trauma och infektion. I sällsynta fall kan en viss proteinallergi skyllas, vilket faktiskt kan få en man att vara allergisk mot sammansättningen av sin egen sperma. Oavsett orsaken, känslor av att brinna och sticka under utlösning brukar tecken på ett större problem. Ibland kommer bränningen att passera alla på egen hand – detta är vanligt efter skada eller trauma – men i andra fall blir det bara värre tills det underliggande problemet behandlas. Medicinska experter rekommenderar vanligtvis att alla som upplever bränning får en fullständig medicinsk utvärdering för att avslöja grunden, formulera en behandlingsplan och utesluta allvarligare förhållanden. I nästan alla fall kan bränningen stoppas med medicinering och vissa livsstilsförändringar, men den specifika handlingsåtgärd som en man bör ta för att komma dit beror nödvändigtvis på hans specifika omständigheter.

Burning semen är ett vanligt symptom på ett antal olika sexuellt överförbara sjukdomar (STD). STDs är vanligtvis virusinfektioner som passerar från person till person under samlag eller annan intim sexuell kontakt. De brukar ha en ganska bred lista över symtom, varav många kommer att bli värre och mer uttalade, desto längre saker går obehandlade. Dessa kan inkludera ovanlig penileurladdning, blåsor, rodnad, smärta vid urinering och en otäck lukt. Trichomonaisis är en av de vanligaste sexuellt överförbara sjukdomar som kan vara kopplad till brinnande sperma, gonorré kan också vara att skylla.

De flesta STD kan behandlas när det upptäckts tidigt. Behandling kan innefatta medicinering och avhållande från samlag. Det är möjligt att återinfekteras med de flesta sjukdomar i denna klass, vilket gör att skyddet är väldigt viktigt för alla som inte är i ett engagerat, monogamt förhållande med en partner som är känd för att vara sjukdomsfri.

Ett antal infektioner i urinröret och runt penisöppningen kan i första hand se ut som STD, när de faktiskt orsakas av något annat helt. Bakteriestammar som har trängt in i vävnaderna, särskilt om det finns rep eller sår, är en av de vanligaste. Bakterier älskar varma och fuktiga miljöer och kan lägga sig i penis för att multiplicera. Detta orsakar ofta en brännande, brännande känsla vid ejakulering – men i de flesta fall händer det också under urinering.

Jästinfektioner tenderar att vara oftast associerade med kvinnor, men de kan också hända hos män, särskilt män som engagerar sig i samlag med smittade kvinnor. Dessa typer av infektioner orsakas typiskt av en viss jäststamma, Candida albicans, som fyller vaginans inre väggar. Friska kvinnor har vanligtvis en vaginal kemi som förhindrar okontrollerad tillväxt, men när kemikaliebalansen faller, vare sig på grund av hormoner, medicinering eller någon annan faktor, kan jäst växa på ett okontrollerat sätt. Detta leder ofta till brännande, klåda och generell smärta, och problemet kan spridas i penis under samlag. I en man kvarstår denna infektion typiskt i penisens spets, även om den kan sprida urinröret och hela reproduktionssystemet om det inte behandlas omedelbart.

Män som har varit i olyckshändelser eller som har haft trauma på sina penis eller testiklar kan också uppleva brännande sperma från tid till annan, vanligtvis som ett resultat av kroppens naturliga läkningsprocess. Om smärtan kvarstår kan det dock vara ett tecken på att saker inte faktiskt läker ordentligt. I de flesta fall kommer sakerna att korrigera sig med tiden, och bränningen här är vanligtvis bara ett tecken på att det har skett någonstans inom systemet. Att avstå från ejakulationer och samlag på kort sikt är vanligtvis det bästa sättet att underlätta läkning.

Ibland slutar brinnandet inte med utlösningen. När känslan händer när som helst sperma så mycket som berör huden, kan en plasmaallergi vara att skylla på. Denna typ av reaktion kan leda till symptom som liknar något annat allergiskt svar, inklusive klåda och rodnad. Man brukade tro att män inte kunde få allergi mot sin egen sperma, men modern forskning har i stor utsträckning motsatt sig denna teori. En mans sexpartner kan också ha en allergi mot hans eller alla semen.

En semenproteinallergi är relativt sällsynt, men inte obestämd. Behandlingar brukar likna de i andra fall av aktuell allergi, och i de flesta fall syftar de till att minska irritation och obehag. Kvinnor som har en reaktion på sin partners sperma bör också försöka undvika kontakt genom användning av kondomer.

De flesta experter rekommenderar att män får en medicinsk utvärdering varje gång de känner en brännande känsla som inte heller går bort på egen hand efter några dagar eller verkar bli värre med tiden. Vissa mediciner kan minska symtomen och hålla reda på vad som kan orsaka problemet kan bidra till att förebygga framtida episoder och utesluta och behandla allvarligare förhållanden när de uppstår.