Vad är de vanligaste orsakerna till kronisk hicka?

Kronisk hicka, som i allmänhet definieras som hicka som stannar längre än 48 timmar, kan uppstå på grund av ett underliggande medicinskt tillstånd, men ibland uppstår de utan en uppenbar orsak. Villkor som gastroesofageal reflux, perikardit och hiatal hernias kan orsaka upprepad hicka. Personer som upplever detta tillstånd rekommenderas generellt att söka läkarvård, för att utesluta möjligheten att en allvarlig underliggande sjukdom skulle kunna skyllas. När kronisk hicka uppstår utan en uppenbar orsak anses de vanligen inte som orsak till medicinsk oro. Kronisk hicka kan emellertid orsaka stress och trötthet hos dem som lider av dem.

Den vanligaste orsaken till kronisk hicka är kanske gastroesofageal refluxsjukdom (GERD). GERD kan orsaka syror från magen att flyta tillbaka in i matstrupen. GERD orsakar vanligtvis andra symtom förutom hicka. Dessa ytterligare symtom kan inkludera bröstsmärta, halsbränna, sväljningssvårigheter, smärta eller illamående efter att ha ätit, och en sur smak i baksidan av halsen. GERD kan orsaka permanent skada på matstrupen och bidra till matstrupencancer.

Perikardit, ett tillstånd som kan orsaka inflammation i membranet som omger hjärtat, kan också orsaka långvarig hicka. Ett antal faktorer kan bidra till perikardit, inklusive skada, strålbehandling, virusinfektion eller hjärtinfarkt. Ytterligare symtom kan innefatta störningar i bröstet, feber, hosta och trötthet. Svåra, och även livshotande, komplikationer kan uppstå.

Hiatal brok, som vanligen förekommer i membranmuskeln, kan vara en annan orsak till kronisk hicka. En sådan bråck kan orsaka att magen, eller en del av magen, går in i bröstkaviteten genom ett hål i membranet och eventuellt läggs in där. Ytterligare symtom kan innefatta buksmärta, en sur smak i baksidan av halsen, frekvent burping, kvävning, kräkningar, sväljningssvårigheter och hosta.

Ett antal andra medicinska tillstånd kan leda till långvarig hicka, inklusive hypoglykemi, diabetes, gasteroenterit, laryngit och faryngit. Ibland uppstår vedhängande hicka utan en uppenbar orsak, och dessa är kända som idiopatisk kronisk hicka.

Medan läkare tror att idiopatisk kronisk hicka inte är skadlig, kan de avbryta sömnen, vilket bidrar till trötthet och utmattning. Patienter som är särskilt oroliga av kronisk hicka kan få behandling. Muskel relaxers kan administreras för att hjälpa till att sakta eller stoppa den konvulsiva rörelsen hos membranet som orsakar hicka.

Bensodiazepiner kan ges till vissa patienter, speciellt de som lider av hicka som en komplikation av terminal sjukdom. Akupunktur, hypnoterapi och stimulering av vagus eller phrenic nerver har använts för att mildra långvarig hicka. I extrema fall kan ett phrenic nerv block stoppa vedvarende hicka, men denna procedur bär ofta farliga risker.