Vad är eccrine körtlar?

Eccrine körtlar är en av de tre typer av svettkörtlar som finns i huden, tillsammans med apokrine och talgkörtlar. Mänsklig hud innehåller mellan två och tre miljoner av dessa körtlar, mestadels på handflatorna, fotsålen och armhålorna. Eccrine körtlar ses som en unik mänsklig struktur genom att de förekommer bland andra primater med endast hälften av frekvensen som hos människor. I icke-primata djur är de antingen begränsade till fötterna och läppmarginalerna eller är helt frånvarande.

Det evolutionära syftet med eccrine svettkörtlar bland människor är något kontroversiellt. Svettning är en av de minst effektiva av termoreguleringsmekanismerna bland däggdjur. I extrema miljöer kan det även leda till svår uttorkning och död. Av den anledningen förmodas det av vissa att termoregulering faktiskt är ett sekundärt syftet med svettning, och att någon annan funktion, såsom avlägsnande av saltsalter, står för spridningen av eccrinkörtlar hos människor.

Medan apokrina och talgkörtlar producerar oljiga vaxartade sekretioner som är associerade med kroppsoljor och lukt, ger svett från eccrine körtlar, som mestadels är vatten, generellt inte obehagliga lukt. Dessa körtlar är också tydliga i att medan talg och apokrin körtlar oftast är fästa på en hårfollikel, är ekkrin körtlar alltid öppna på ytan av huden.

Eccrine körtlar kontrolleras av sympatiska nervsystemet. När nervsystemet upptäcker en ökning av temperaturen, antingen från extern värme eller feber, stimuleras svettkörtlarna för att täcka huden med en tunn film av vatten, vars avdunstning leder till värme och kyler kroppen. Dessa körtlar är noterade som mycket anpassningsbara till en mängd olika miljöer, blir mer aktiva i hetare klimat och mindre aktiva i kalla områden. Emosionella stressorer kan också stimulera eccrine körtlar, i vilket fall svettning är begränsad mestadels till handflatens handflator och sålar i motsats till den mer globala aktiviteten i samband med termoregulering.

Ibland, antingen på grund av genetik eller en underliggande sjukdomsförmåga, blir svettkörtlarna överaktiva och svettning blir riklig för att vara störande. Behandlingsalternativ för detta tillstånd, som kallas hyperhidros, sträcker sig från de mycket milda, såsom receptbelagda antiperspiranter, till mer invasiva förfaranden som Botox ™ -injektioner. Det kan till och med innefatta kirurgisk avbrott av nervimpulserna som styr svettkörtlarna.