Vad är elastiska strumpor?

Elastiska strumpor, även kända som stöd eller kompressionstrumpor, är slitna på benen eller benen. Dessa använd gradienttryck för att ge stöd till underbenen, öka cirkulationen och lindra problem som orsakats av skadade eller på annat sätt icke-funktionella vener och venkventiler. De kan användas för att behandla cirkulationsproblem relaterade till ett antal sjukdomar, inklusive åderbråck, diabetes, lymfödem, djup venetrombos och embolier. Många av dessa problem orsakar bloduppbyggnad, vilket strumporna lätthet genom att använda tryck för att stimulera blodflödet.

Strumpets tightaste område ligger i foten. Det löser sedan gradvis över kalven, knäet och låret. Denna gradering skapar konstant tryck mot kalv- och lårmusklerna, som gränsar till en massage. Effekterna är lika mycket, som en massage främjar blodflödet och slappnar av musklerna, strumporna uppmuntrar till sund cirkulation.

Medan de fungerar som behandling för befintliga sjukdomar, kan det också användas för att förhindra vissa tillstånd när det används dagligen. Regelbundet bära specifika typer av elastiska strumpor kan användas för att förhindra embolier, djupgående trombos och åderbråck. Genom att uppmuntra ett hälsosamt, stadigt blodflöde, försvårar strumporna cirkulations- och venernageneration som orsakas av ålder eller kontinuerlig livsstilsrelaterad slitage. Elastiska strumpor kan också tillhandahålla postkirurgiskt stöd under rehabilitering, eller lindra tillfällig svullnad orsakad av ett antal tillstånd.

Elastiska strumpor kommer vanligtvis i olika former. Några är en fullstrumpa med en fot, som strumpor. Andra är ett rör, öppet i båda ändar, som glider över foten. Längden kan variera, från fotled hög till knähöjd eller lårhöjd. De kommer också i många färger att bäras inte bara under kläder, men som tillbehör, ersätter typiska strumpbyxor eller strumpor. Vissa stilar har olika former för män eller kvinnor, medan andra är unisex.

Medan patienterna generellt inte har några negativa biverkningar från att ha på sig elastiska strumpor, kan det vara obehag under justeringsperioden eller om strumporna bärs under en 24-timmarsperiod. Trycket kan vara obekväma eller orsaka mindre stickningar. Personer med benhår kan uppleva friktion från det elastiska materialet. De som har obehag eller klämmer bör rulla strumporna ner omkring sina ankler eller fötter – ungefär som den klassiska lilla gamla damen med hennes solbränna, stötdockor rullade ner i hennes skor. Andra kan tycka att materialet förlorar elasticiteten för lätt, och strumporna är för lös.

Många elastiska strumpor är gjorda av hypoallergena material. Ett mycket litet få kan upptäcka att de har en hudreaktion på strumporna. Ett sådant utslag kan orsakas av en allergisk reaktion på materialen. Mer allvarliga biverkningar får inte orsakas av strumporna, och kan kräva råd från en utbildad sjukvårdspersonal.