Vad är essentiella aminosyror?

Essentiella aminosyror är aminosyror som inte syntetiseras av kroppen och måste erhållas från mat och andra näringskällor, såsom tillskott. Även om det finns någon åsiktskillnad om hur många av osyntheserade aminosyror som faktiskt existerar, identifieras numret allmänt som åtta. Alla åtta av dessa oumbärliga aminosyror kan erhållas från att konsumera en balanserad diet.

De åtta väsentliga aminosyrorna som överenskommits av de flesta experter är lysin, metionin, leucin, tryptofan, valin, fenylalanin, treonin och isoleucin. En av de bästa källorna för att erhålla alla dessa aminosyror är mat med hög proteinhalt. Lyckligtvis kan protein erhållas från kött, fjäderfä, grönsaker och mejeriprodukter med relativ lättnad. Fisk är också en bra källa till flera av de essentiella aminosyrorna.

Det är viktigt att notera att mat också kan vara en bra källa till nonessentiala aminosyror också. Medan kroppen syntetiserar aminosyror som är klassificerade som icke-väsentliga kan olika hälsofrågor göra det nödvändigt att komplettera dessa syror från tid till annan. Precis som med väsentliga aminosyror finns det också kosttillskott som kan ge många av dessa syror om kroppens naturliga processer och den dagliga kosten inte ger en acceptabel mängd.

Lyckligtvis finns de essentiella aminosyrorna ofta i livsmedel som är vanliga för de flesta dieter. Ägg, mjölk och ost är en del av många olika beredda rätter och innehåller ett antal av de viktigaste aminosyrorna. Fläsk och nötkött är utmärkta källor till aminosyrarika proteiner, liksom olika typer av färskvatten och saltvattenfisk. Bovete är ett exempel på ett spannmål som också kan hjälpa till att leverera essentiella aminosyror. För människor som väljer att begränsa konsumtionen av kött och mjölkprodukter är sojabönor ett livskraftigt sätt att erhålla dessa essentiella syror genom kost.

Många recept för etniska rätter innehåller ingredienser som ger ett gott utbud av essentiella aminosyror. Tre bönor sallader laddas med aminosyror. En mexikansk måltid bestående av tacos, refried bönor med ost och ris ger rikliga mängder av dessa syror. Cajun-favoriten av röda bönor och ris är också ett enkelt och gott sätt att få en del av de essentiella aminosyrorna som krävs som en del av en balanserad diet.

När dietrestriktioner gör det nödvändigt att undvika vissa livsmedel som är höga i essentiella aminosyror, är kosttillskott ett utmärkt alternativ. Kosttillskott av denna typ kan enkelt erhållas hos de flesta hälsokostaffärer.