Vad är fördelarna med akupunktur för multipel skleros?

Akupunkturbehandlingar ges till personer med autoimmun sjukdom som kallas multipel skleros i ett försök att lindra smärtan och problemen i samband med symtomen. Det finns liten medicinsk forskning för att säkerhetskopiera påståenden om några specifika fördelar som erhållits från akupunktur för multipel skleros. Individuella akupunktörer rapporterar fördelar för patienter, men ett begränsat antal medicinska studier har publicerats som visar att akupunktur ger några kortfristiga fördelar.

Symtom på multipel skleros som kan minskas med användning av akupunktur inkluderar stickningar och domningar i lemmar och ansikte, och styvhet och trötthet i lemmarna. Vid sidan om de fysiska symptomen kan akupunktur för multipel skleros användas för att hjälpa till med känslor av depression och ångest som ofta upplevs av personer med sjukdomen. En studie utförd i USA visade att mellan 20 och 25 procent av de med multipel skleros hade försökt akupunktur i ett försök att lindra intensiteten hos de associerade symptomen. Av denna procentdel planeras mellan 10 och 15 procent att fortsätta använda akupunkturen för multipel skleros symptom.

Enligt akupunkturteorin går 14 energikanaler genom kroppen som kan bli blockerad eller funktionsfel, vilket kräver stimulering med hjälp av långa, tunna nålar som sätts in i tryckpunkter längs de 14 meridianerna. Medicinska tillstånd som multipel skleros anses ha orsakat problem längs energikanalerna som kan hjälpa till med akupunkturbehandlingar. Multipelsklerospatienter har rapporterat fördelar med symtom, inklusive svaghet och spasticitet i händer och ben.

Akupunktur för multipel skleros kan ha en positiv effekt på vita blodkroppers aktivitet och återställa den korrekta passagen av vita celler i blodet. Vissa medicinsk forskning teorierar att en av orsakerna till multipel skleros är attacken av vita blodkroppar på andra vita blodkroppar och skadar centrala nervsystemet. Behandlingar för multipel skleros kräver långvariga behandlingskurser som bör startas så snabbt som möjligt efter en diagnos för att öka effektiviteten.

Multipel skleros var det mest diagnostiserade neurologiska tillståndet hos unga i USA 2011. Villkoren minskar inte livslängden hos någon som diagnostiserats, men kan minska rörligheten för en person med multipel skleros. Symtom kan kännas under en kort tid följt av långa perioder utan smärta eller andra symtom. I andra fall kan personer med multipel skleros känna effekterna av symtomen under en längre tid.