Vad är livsstilssjukdomar?

Livsstilssjukdomar är de förhållanden som vanligen hänför sig till dramatiska förändringar i hur människor lever sina liv, ofta på grund av framsteg i ett samhälle eller dess vetenskapliga framsteg. När 1900-talet nådde sin mittpunkt i samhällen som USA blev många hemska sjukdomar utrotade eller nästan eliminerade genom förändringar inom medicinsk vetenskap. Vaccin förebyggde hemska sjukdomar som kunde göra anspråk på barns liv, och många bakteriella sjukdomar, som tidigare varit dödliga, blev behandlade med antibiotika. Men förändringar i levande, medan de eliminerade vissa former av sjukdom, tog in andra, inklusive dessa så kallade livsstilssjukdomar.

De flesta av dessa sjukdomar kan klassificeras som orsakade av hur människorna beter sig, även om det finns några undantag. För det första är förhållanden som vissa cancerformer, de flesta typer av hjärtsjukdomar, högt blodtryck, fetma och typ 2-diabetes “kontraherade” från hur människor lever. Dålig kost, brist på motion, rökning och överskott av alkohol, och i slutet av 2000-talet kan även dålig sömn bidra till dessa sjukdomar eller vara deras främsta orsak. Medicinska historiker behöver inte se långt tillbaka i USA: s historia för att se ganska dramatiska skift i saker som diet på 1950-talet, och tydliga framsteg som uppfinningen av motorfordon ändrade övningsprofilen för de flesta.

Det finns stora bekymmer i utvecklingsländerna om dessa sjukdomar, som växer fram med större frekvens. Indien ägnar många artiklar i sina publikationer till detta ämne, eftersom några av dess invånare nu njuter av välstånd och har större risk för dessa sjukdomar. Alla länder som blir “utvecklade” tenderar att gå utöver den punkt där smittsamma sjukdomar, utom hiv / aids och de flesta andra sexuellt överförbara sjukdomar, är det största problemet. När en viss välståndsnivå sätter in, särskilt om livet lever som det västerlänningar lever det, blir livssjukdomar vanligare.

Några av dessa sjukdomar beror egentligen inte på beteende, men är i stället beroende av livslängd. Villkor som förstorad prostata eller prostatacancer och Alzheimers sjukdom förekommer oftast hos personer i en viss ålder. Genom att öka livslängden är människor mer benägna att utveckla sjukdomar som vanligtvis påverkar äldre. Med fler människor som lever längre ökar förekomsten av dessa sjukdomar. Dessa sjukdomar kan inte vara hänförliga till beteenden i det tidiga livet, utan i stället blir de konsekvenser att överleva i en viss ålder.

Men mestadels hänvisar livsstilssjukdomar till de förhållanden som kan förebyggas om beteendet förändras. Det finns några bevis som tyder på att vissa sjukdomar har minskat när tillräcklig utbildning sker. Till exempel har rökningstakten sjunkit på grund av kraftiga anti-rökningskampanjer och högre beskattning på tobak, vilket sannolikt kommer att minska vissa former av hjärtsjukdomar och lungcancer. För närvarande försöker länder som USA att göra liknande kampanjer för att minska fetma, särskilt barnfetma, vilket är en växande epidemi och kan leda till många andra typer av livsstilssjukdomar.