Vad är profylaktiska antibiotika?

Profylaktiska antibiotika är antibiotiska mediciner som ges till en patient med målet att förebygga en infektion. Antibiotisk profylax används vanligtvis i samband med en medicinsk procedur där infektionsrisk föreligger antingen på grund av procedurens karaktär eller som ett resultat av ett underliggande medicinskt tillstånd. Riktlinjer för användning av profylaktiska antibiotika används av läkare för att bestämma när patienter ska få mediciner, och det är viktigt för patienter att följa receptreglering exakt för att skydda sig.

Vissa operationer har en högre risk för infektion som en följd av deras invasiva eller traumatiska karaktär. Dessa patienter kan få höra att starta antibiotika före operationen, och fortsätter efter operationen under en behandlingsperiod. Antibiotika måste vara färdiga, eftersom det är viktigt att undvika att bidra till antibiotikaresistens genom att utsätta bakterier för en partiell dosering. Om patienter upplever allergiska reaktioner eller svåra biverkningar kan en annan medicinering försökas.

Vissa patienter är i riskzonen för ett tillstånd som kallas infektiv endokardit, där bakterier koloniserar en av hjärtens ventiler. Detta inkluderar patienter med artificiella hjärtsventiler, en historia av denna fråga eller vissa hjärtsjukdomar. Dessa patienter får råd att ta profylaktiska antibiotika före alla kirurgiska ingrepp, inklusive tandvård. Patienter med nedsatt immunförsvar kan också vara oroande, eftersom deras kroppar kommer att vara mindre kapabla att bekämpa smittsamma organismer.

En mängd olika droger kan användas, beroende på läkarens preferens. Patienter som förbereder sig för kirurgi bör notera någon historia av allergiska reaktioner så att deras läkare kan ta hänsyn till detta vid bestämning av vilka antibiotika som ska föreskrivas. Det är också tillrådligt att ge kirurger en fullständig medicinsk historia för att bestämma huruvida profylaktisk antibiotikabehandling är tillrådligt eller nödvändigt i ett givet fall.

Det finns vissa risker med denna behandling, och dessa måste vägas vid förskrivning till en patient. Risken för allergiska reaktioner är en oro, liksom utvecklingen av antibiotikaresistens. Läkare vill se till att droger kommer att finnas tillgängliga när de behövs, och om en patient har resistenta bakterier eller allergier kan det vara svårare att hitta en bra medicin för att behandla en faktisk infektion. Läkare rekommenderas vanligtvis att förskriva profylaktiska antibiotika endast för en patient när det finns ett övertygande behov att göra det, såsom bevis på en patients höga risk för infektion.