Vad är clomid biverkningar?

Clomid är ett läkemedel som ordineras för att öka fertiliteten. Även om de oftast ordineras för kvinnor används den också i begränsade mängder hos män för att motverka sterilitet eller låg fertilitet. Vissa män använder också detta läkemedel på ett icke-rekommenderat och off-label sätt för att öka testosteronnivåerna för saker som kroppsbyggnad. Clomid-biverkningar kan vara något annorlunda hos män och kvinnor.

Det finns många fall där klomid tolereras väl, men det finns också många biverkningar som kan påverka en liten andel av befolkningen som använder detta läkemedel. För kvinnor är de allvarligaste klomidbiverkningarna en anafylaktisk allergisk reaktion, som kan orsaka ansiktsvullnad, nässelfeber och andningssvårigheter och kräver omedelbar medicinsk behandling. Vissa män kan också ha en allergisk reaktion på läkemedlet.

Andra potentiellt mycket allvarliga klomidbiverkningar inkluderar ökad chans att utveckla ovariecancer vid en senare tidpunkt, eller om läkemedlet används under graviditet kan det orsaka missfall. Ofta har människor ett mindre allvarligt svar på clomid. Det är inte ovanligt för kvinnor att ha förstorade äggstockar som ett resultat, vilket kan leda till kramper eller obehag. Utvidgningen av äggstockarna kan vara närvarande med saker som uppblåsthet eller smärta i magen och bäckenet, och vissa kvinnor som använder klomid klagar på ständig magont.

Ytterligare klomid biverkningar som noteras är huvudvärk, rodnad och heta blinkningar, yrsel, oregelbunden stämning eller temperamentellt beteende, bröstförstoring, illamående eller kräkningar och blinkar eller prickar i syn eller suddig syn. Mindre vanliga biverkningar, vanligtvis förekommande hos under 1% av klomidanvändarna har noterats. Några av dessa är diarré, trötthet, viktförändringar, sömnsvårigheter, depression, ångest och utslag.

Hos män kan det finnas många klomida biverkningar som är något annorlunda än hos kvinnor. Vissa är likadant, och en av de vanligaste biverkningarna är förändringar i synen, med oskärpa eller blinkande syn. Andra potentiella biverkningar inkluderar magproblem, huvudvärk, humörförändringar och viktförändringar. Clomid är inte alltid det bästa valet för män med vissa fertilitetsproblem eftersom det faktiskt kan sänka spermier och spermier. När detta läkemedel är föreskrivet kan utvärdering av sperma före och efter användning av receptet hjälpa till att avgöra om läkemedlet är till hjälp.

En av de biverkningar som är viktigt att notera med ett läkemedel som Clomid när det tas för att öka fertiliteten är att det också ökar sannolikheten för multipel födelse. Tvillingar är mer troliga vid graviditeter när clomid användes, och chansen att få högre order multiplar ökar också. När detta kombineras med fertilitetsmetoder som artificiell insemination eller implantation ökar risken för multipel födelse ännu mer. Vissa människor kan ifrågasätta termen “risk”, men det är ganska välkänt att flerfödda innebär en större risk för komplikationer för mamma och barn.