Vad är de bästa tipsen för att kontrollera kortisol?

Cortisol är ett hormon som kroppen producerar naturligt när en person upplever en stressig situation. Medan kortisol är användbar för att ge kroppen en ökning av energi kan konstant och långvarig exponering för förhöjda kortisolnivåer leda till oönskade resultat. Viktökning, hjärtkomplikationer och lång återhämtningstid är några av dessa biverkningar. Som ett sätt att kontrollera kortisol måste en person utöva, upprätthålla god kost, vila och sova bra och hantera yttre stressorer.

Regelbunden motion är ett av de mest effektiva sätten att kontrollera kortisol. Övning har varit känd för att lindra stress, den främsta orsaken till kortisolproduktion. Det brinner också av fett, en av biverkningarna av höga kortisolnivåer.

Dessutom ger motion testosteron och endorfiner. Testosteron förhindrar kortisol från att bryta ner muskelvävnaden för energi. Endorfiner, “mår bra” hormoner, blockera kortisolproduktionen eftersom de lurar kroppen för att tro att det är i ett hälsosamt tillstånd.

För mycket träning å andra sidan kan ha motsatt effekt vid kontroll av kortisol. Övertraining spänner musklerna som i sin tur producerar mer kortisol. Den ökade produktionen kan leda till katabolism, ett tillstånd där muskelvävnad bryts ner för att konsumeras som bränsle. Som ett resultat kommer musklerna att ta längre tid att återhämta sig och kan till och med minska i massa.

Produktionen av kortisol är vid sitt lägsta under sömnen. Lämplig sömn sänker stressnivåerna och gör det möjligt för muskler att reparera sig själv. Sleep producerar också tillväxthormon, en naturlig kortisolundertryckare.

Stresshantering är avgörande när det gäller att kontrollera kortisol. Avkopplingsövningar, meditation och till och med enstaka resa till spaet kan drastiskt lindra stress. För dem som inte har tid, tar det fem minuter från jobbet att rensa sinnet.

Kaffe är en av de största förövarna av hög kortisol. Koffein i kaffet kan öka personens ångest och stressnivåer. Att fråga någon att dela med sin koffein vana kan dock helt enkelt lägga till mer stress. Koffeinintag kan i stället begränsas med te och koffeinfritt kaffe som används som ersättare till vanligt kaffe.

Diet spelar en nyckelroll vid kontrollen av kortisol. En kortisol diet är generellt rik på vitamin C, vitamin E och antioxidanter. Vitlök har också varit känt för att minska kortisol. Att servera fler måltider med mindre portioner hjälper normalt också till att stabilisera kortisolnivåerna.

I den andra änden av spektret kan låga kortisolnivåer leda till att en person känner sig trött och kan leda till lågt blodtryck. Brist på kortisol är ofta odiagnostiserad tills skadliga komplikationer uppstår. Tester kan utföras för att kontrollera kortisolbrist. Hormontillskott kan användas för att hjälpa en person att återgå till normala kortisolnivåer.