Vad är de vanligaste orsakerna till smärta under en orgasm?

Smärta under en orgasm kan hända både män och kvinnor. Snarare än att överväga att detta är ett tillstånd i sig är det vanligtvis ett symptom på en annan sjukdom. Det kan hänföras till muskelspasmer eller förekomma hos kvinnor som har andra reproduktionshälsoproblem. Män som upplever smärta under en orgasm kan också uppleva muskelspasmer eller ha en infektion som behöver behandlas. Detta symptom kan också vara en bieffekt av vissa typer av manlig cancer.

När en kvinna upplever smärta under orgasmen kan det känna sig som trånga i underlivet. Vissa patienter rapporterar att smärtan strålar upp i ryggen eller ner i rektalområdet. Det kan vara var som helst mellan några minuter till några timmar efter orgasmen.

Dessa symtom kan orsakas av muskelspasmer i bukområdet som uppträder som kvinnans climaxer. Andra möjliga orsaker till smärta vid orgasm hos kvinnor är gynekologiska problem som endometrios, cyster i äggstockarna eller fibroider. Endometrios är ett tillstånd där vävnad som normalt förekommer i livmoderns foder, fäster vid andra organ. Ovariecyster uppträder när ett ägg inte frigörs från äggstocken och en vätskefylld säck bildas på plats. Fibroider är icke-maligna tumörer som växer på livmoderns väggar.

Män kan också uppleva smärta under orgasmen. Sammandragningar i nedre delen av buken och bäckenet kan förklara obehaget, speciellt om smärtan känns i området nära urinröret eller prostatakörteln. Smärtan kan också förklaras som ett resultat av en infektion i prostata. I det fallet kommer antibiotika att behövas för att behandla tillståndet och lindra smärtan.

En annan förklaring till smärta i samband med orgasm hos män är som är associerad med prostatacanceroperation. Vissa patienter som har genomgått en radikal prostatektomi för att kirurgiskt avlägsna prostatakörteln, liksom den omgivande vävnaden, rapporterar orgasmsmärta när de återupptar sexuell aktivitet. Denna smärta kan skapa en brännande känsla i kroppens perineala och nedre bukområden.

Den som upplever smärta under en orgasm bör göra ett möte för att se sin primärvårdspersonal. Att ge så mycket detaljer som möjligt om beskaffenhetens art och plats hjälper läkaren att bestämma orsaken till problemet. I situationer där smärtan inte är kopplad till en infektion eller en underliggande hälsofråga, kan läkaren rekommendera att ta smärtstillande medel mot smärtstillande medel innan hon bedriver sexuell aktivitet.