Vad är förstorade bröst?

Förstora bröst kan påverka både män och kvinnor. Hos män är det ett tillstånd som kallas gynekomasti, vilket ofta orsakas av hormonell obalans. Hos kvinnor kan det också orsakas av hormonell obalans och är ofta associerad med perimenopause, vilket är scenen som leder till klimakteriet. I vissa fall verkar det som att vara förstorad bröstvävnad faktiskt bildandet av en cyste eller annan typ av onormal tillväxt. Ibland är förstorade bröst åtföljda av smärta eller obehag i området.

När en man eller pojke har förstorade bröst, sägs han ha gynekomasti. Detta tillstånd uppstår när östrogen och testosteron blir obalanserade i hankroppen. Villkoret ses ofta hos nyfödda manliga bebisar och pojkar som går igenom de naturliga förändringarna i puberteten. Äldre män kan uppleva det såväl som ett resultat av hormonella förändringar i samband med åldrande.

I vissa fall kan förstorade manliga bröst vara resultatet av användning av hormonmedicin, antibiotika, ångest och depressionstillsatser, antibiotika och läkemedel som används för att behandla sår, cancer och vissa typer av hjärtsjukdomar. Det kan till och med inträffa som ett resultat av andra hälsoförhållanden, såsom njure och leverfel, undernäring, sköldkörtelproblem och störningar som stör testosteronproduktionen.

Förutom svullnad i bröstvävnaden kan en man med utvidgning i bröstet också uppleva ömhet eller obehag i området. Eventuell smärta eller bröstvårturladdning ska omedelbart rapporteras till en läkare. Ofta är män och pojkar generad av detta tillstånd, men de kan ta hjärtat i det faktum att det är behandlingsbart. Det finns mediciner som kan hjälpa till att balansera hormonnivåerna i kroppen och minska storleken på hanens bröst. Ibland är kirurgi också ett livskraftigt alternativ.

Kvinnor kan också uppleva förstorade bröst. Även om det inte kan leda till skammen vanligt när den påverkar män, kan förstorad bröstvävnad vara obekväma och oroliga. Ofta orsakas det av att progesteronnivåerna släpps i kroppen, ett problem som ofta ses som kvinnor närmar sig klimakteriet. Efter klimakteriet kan vissa kvinnor fortsätta att uppleva bröstförstoring eftersom deras östrogenhalter är höga medan deras kroppar producerar mindre mängder progesteron. I vissa fall kan det ta hjälp av progesteron.

Ibland kan en person notera att en av hans bröst verkar förstorad och upptäcker att en tumör orsakar problemet. Ofta är dessa tumörer godartade, vilket innebär att de inte är cancerösa. Kräftande tumörer kan dock utvecklas både i manliga och kvinnliga bröst, och det är viktigt att kontakta en läkare omedelbart om förändringar i storlek, form eller känsla uppstår.