Vad är nackkramper?

Halspasmer refererar till musklerna i nackområdet som rör sig ofrivilligt. Dessa rörelser är sammandragningar och de kan vara extremt smärtsamma. De uppträder vanligen efter en skada eller en belastning på nackområdet. Smärta från dessa spasmer kan ibland kännas i axlarna och de kan också producera migrän huvudvärk. Detta beror på att musklerna i nacken sträcker sig uppåt mot huvudet och nedåt i axlarna och övre delen av ryggen.

Dessa spasmer kan hända av olika orsaker. Nackskador kan orsaka dessa smärtsamma sammandragningar, men specifika skador som inkluderar whiplash och muskelstammar ses oftast med denna typ av spasm. En virusinfektion kan också orsaka halskramper, men på grund av inflammationen som följer med denna infektion kan smärta och svullnad känna på andra delar av kroppen. Tetanus är ett tillstånd som uppstår när ett skår eller sår blir smittat, vilket kan orsaka svåra sammandragningar i skelettmusklerna. Tetanus orsakar inte bara halskramper, men också förlängt lockjaw.

Ångest, stress och spänning kan orsaka spasmer i nacke och axlar. Detta orsakas av en konstant åtdragning av axel- och nacksmusklerna och denna förlängda spänning kan också ge smärta såväl som inflammation som omger musklerna. En partiell förlängd sammandragning kan också uppstå på grund av ångest och stress. Om stressen inte elimineras, fortsätter nackspaserna att förvärras.

De symtom som ses under halskramper kan innefatta en styv, smärtsam nacke och oförmåga att röra nacken utan obehag. En felinriktning av cervical ryggraden bestämmer ibland var smärtan känns. Svåra muskelspasmer kan påverka de neurologiska processerna och orsaka svaghet, domningar och en stickande känsla, vanligtvis efter en långsam sammandragning. Extrema smärta eller svåra sammandragningar är inte nödvändigtvis tecken på ett farligt underliggande medicinskt tillstånd. Nackspasmier som orsakar störst obehag är normalt stress- eller skadarelaterade.

Efter en muskelspasma inträffar finns det några saker som kan göras för att minska smärtan. Att sträcka musklerna i nacken och rulla huvudet från sida till sida hjälper till att lindra smärtan vid en styv nacke. Applicera is mot det ömda området kan minska inflammation i musklerna. Aspirin eller antiinflammatoriska läkemedel kan tas för att minska kramper. En mild massage kan lossna upp spända muskler i nacken.