Vad är orsakerna till trombocytopeni?

Trombocytopeni är en störning där kroppen inte heller kan producera ett tillräckligt antal blodplättar eller där blodplättar i blodomloppet, leveren eller mjälten förstörs. Villkoren kan vara medfödd, kan orsakas av infektion eller vara en medicineringseffekt. Kosttillskott, autoimmuna störningar och medicinska behandlingar kan också orsaka trombocytopeni.

Arveliga tillstånd är en av orsakerna till trombocytopeni. Falconi’s anemi är till exempel ett medfödd tillstånd som kan påverka blodplättsbildning i benmärgen på molekylär nivå. Forskare tror att sjukdomen producerar proteiner som stör normal produktion av deoxyribonukleinsyra (DNA). Celler kan inte utvecklas normalt eller reproducera utan rätt genetisk kodning. DNA- och proteinsyntes kan också vara störd av svåra bakteriella, svamp- eller virusinfektioner.

Kemoterapi och valisinsyra med antiseizurmedicin påverkar ofta proteinerna som är nödvändiga för trombocytproduktion, vilket resulterar i trombocytopeni. Orsaker till trombocytopeni kan även innehålla vitaminbrister. Folsyra, även känd som vitamin B9, och vitamin B12 är nödvändiga för proteinproduktion. Överdriven alkoholkonsumtion kan hämma absorption av vitamin och orsaka trombocytopeni genom att störa proteinproduktionen.

När blodplättar och andra blodceller misslyckas att mogna ordentligt kan de dö i benmärgen eller kort efter att de kom in i blodomloppet. Dessa ackumuleringar av döda celler kan hindra trombocytutveckling och cirkulation. Täppt vägar i benmärgen och blodbanan kan generera mer celldöd och trombocytopeni. Autoimmuna processer och kemikalier orsakar också trombocytopeni genom direkt destruktion av blodplättarna.

Lupus och reumatoid artrit utlöser vanligtvis immunsvar som attackerar kroppen själv. Dessa svar kan vara en av orsakerna till trombocytopeni när antikroppar konsumerar eller förstör blodplättar. Kemoterapi, heparin, infektioner och olika giftiga ämnen kan också bidra till minskad antal blodplättar på detta sätt. Antikroppar som produceras genom ett autoimmunt svar sätter i allmänhet på blodplättar och utlöser en destruktiv verkan när blodplättarna passerar genom levern eller mjälten.

Blodtransfusioner, cancer och operation kan också orsaka trombocytopeni, eftersom de kan ge ett tillstånd som kallas disseminerad intravaskulär koagulering (DIC). Kroppen svarar initialt på en uppfattad skada genom att frisätta proteiner. Dessa proteiner kan bli överaktiva, vilket skapar många blodproppar, vilket hindrar cirkulation och orgelfunktion. Den massiva frisättningen av proteiner orsakar slutligen utarmning, vilket minskar trombocytutveckling och funktion. Därefter upplever patienter alltför stor blödning och förlust av blodplättar.