Vad är sensoriska hallucinationer?

Sensoriska hallucinationer är visioner eller ljud som en person upplever som inte är där eller som är förvrängda. På ett sätt är de hjärnans trovärdiga lögner för ögonen eller öronen. Hallucinationer kan också påverka en persons känsla av beröring och kan innehålla saker som att känna buggar som kryper över hela kroppen. Dessa erfarenheter är helt trovärdiga, och de kan vara mycket skrämmande för dem som genomgår dem.

Vanliga orsaker till sensoriska hallucinationer är schizofreni, posttraumatisk stressstörning, den maniska scenen i bipolär sjukdom och tar läkemedel med hallucinogena egenskaper, som LSD. Andra föreskrivna läkemedel som morfin kan orsaka tillfälliga hallucinationer. De kan också inträffa när en person är berusad eller vid uttag från alkohol. Höga feber, demens, svår huvudskada eller allvarliga sjukdomar som slutstadium njursvikt kan få en person att se eller höra saker också. Dessutom kan de associeras med den långsiktiga användningen av vissa stimulanser, som kokain.

Oftast är dessa perceptioner övergående. De som upplever dem vet efteråt att det de såg eller hörde inte var riktigt. I vissa fall, som med demens eller schizofreni, har människor svårt att skilja mellan vad som är verkligt och vad som inte är, eftersom hallucinationerna är frekventa.

Vissa hallucinationer innebär att du ser eller hör människor eller röster. Detta är mest vanligt med schizofreni och demens. De flesta andra involverar att se eller höra snedvridningar av vad som faktiskt finns där. I det här fallet kan en person titta på en glödlampa och se fjärilar som kommer ut ur den eller höra en sång och vara övertygad om att den var mycket långsammare eller snabbare än vad som faktiskt var fallet.

Ofta kan sensoriska hallucinationer helt minska en persons förmåga att fungera, när fiktiva uppfattningar är oskiljbara från vad som är verkligt. De som upplever dem som en följd av psykiska sjukdomar har en bra chans till återhämtning genom drogbehandling och terapi. Tyvärr kan dem med demens inte ha lika bra chans. När narkotikamissbrukare kan sluta ta droger eller sluta missbruk, stoppar hallucinationer nästan alltid, även om de kan bli värre först när personen går igenom uttag.

Medicinska experter diagnostiserar sensoriska hallucinationer genom att fråga patienter specifika frågor. Men inte alla människor kommer sannolikt att svara, eftersom vissa tycker att dessa visioner ger dem inblick i världen. Detta är ofta sant när hallucinationer är relativt vänliga och personen som upplever dem känner att han eller hon har en helig plikt i världen. Detta är också fallet när patienten lider av paranoid schizofreni och anser att vårdpersonalen på något sätt kommer att skada honom eller henne.

Frågor som ställs involverar vanligtvis sådana saker som om en patient hör en röst, känner sig självrörd eller ser en person. När patienten svarar ärligt kan läkare fråga honom eller henne om han eller hon har drabbats av en recent traumatisk händelse eller en huvudskada har uppstått, och vad som föreskrivs eller rekreationsdroger som han eller hon har tagit.

Medicinska orsaker utom psykiatrisk sjukdom kommer troligtvis att undersökas för att utesluta allvarliga hälsoproblem. Läkaren kan utföra blodprov och en fysisk undersökning. Hur hallucinationer behandlas varierar väsentligt beroende på orsaken.