Vad är vanliga orsaker till ont i halsen på natten?

En ont i halsen är en vanlig förekomst som ofta förvärras på natten och förbättras under dagsljuset. Smärta i halsen kan vara ett resultat av att andas med öppen mun medan du sover, sura refluxsjukdomar, virus och andra infektionssjukdomar. Behandling för ont i halsen varierar beroende på orsaken. Vanliga behandlingar för virala eller bakteriella sjukdomar inkluderar antibiotika eller smärtstillande medel, och en kall dimfuktare kan hjälpa till med torr inre luft. Receptbelagda läkemedel och höjning av sängens huvud är sätt att förhindra att sura reflux orsakar ont i halsen på natten.

Många ont i halsen orsakas av infektion med bakterier eller virus. Liksom andra symtom på sjukdom kan smärta i halsen bli värre under natten när en person försöker sova. Några vanliga infektioner med ont i halsen inkluderar strep hals, Coxsackie och mononukleos. Strep hals är en bakteriell infektion som orsakar svår ont i halsen och feber. Coxsackie och mononukleos är virala sjukdomar med många av samma symtom.

En person som misstänker sin ont i halsen beror på virus- eller bakteriesjukdomar bör kontakta en vårdgivare för att diskutera en behandlingsplan. Bakteriella infektioner som strep hals kan behandlas framgångsrikt med antibiotika, och en obehandlad strepinfektion kan leda till komplikationer som skarlettfeber och reumatisk feber. Ett virus kommer inte att reagera på antibiotikabehandling, men en smärtsam hals kan ofta förbättras med hembehandlingar som gurglande saltvatten eller genom att använda halspulver.

Halsen är en fuktig miljö och andning genom en öppen mun kan torka ut de känsliga slemhinnorna. Detta är speciellt sant på vintern, när huset är stängt och den inre luften är torr och irriterande. En individ som lider av ont i halsen på grund av torr luft och andning i munnen kan vidta åtgärder för att förändra miljön och bota det sveda i halsen. Att köra en luftfuktare på natten, dricka mycket vätskor och lugna halsen med te och andra varma vätskor kan förbättra eller eliminera obehag av en scratchy, smärtsam ont i halsen på natten.

Ett annat medicinskt tillstånd som kan resultera i ont i halsen är sur refluxsjukdom. Acid reflux uppstår när matsmältningssaften i magen spolas i matstrupen. I vissa fall kan magsyran resa upp i matstrupen och in i halsen, vilket resulterar i ett tillstånd som kallas laryngopharyngeal reflux disease (LPRD). Behandlingar för LPRD inkluderar receptbelagda läkemedel, kostförändringar och höjning av sängens huvud på natten, alla steg som arbetar för att kontrollera mängden magsyra och minska mängden som flyter in i matstrupen och halsen. En person som lider av LPRD bör konsultera en hälsovårdspersonal för att bestämma en lämplig och effektiv behandlingsplan.