Vad är isotoniska sportdrycker?

Isotoniska sportdrycker är utformade för att hjälpa till att fylla på kroppen efter långvarig aktivitet. Isotoniska drycker innehåller små mängder socker och salt, som liknar människokroppens salt- och sockerkoncentration. De ersätter vätskor och salter som förloras för att träna och hjälpa till att fylla på glykogenbutiker.

Kolhydraterna i isotoniska sportdrycker är enkla sockerarter. Dryckerna innehåller typiskt från 5 till 8 procent socker. Denna glukos ersätter kroppens energireserver och används ofta av uthållighetsutövare att hjälpa till med hydrering och prestanda. Många isotoniska sportdrycker är också infunderade med vitaminer och mineraler, såsom kalium, magnesium och kalcium.

Isotoniska drycker hjälper till att ersätta elektrolyter, vilket hjälper till att upprätthålla pH-balans och kontrollera kroppens vätskenivåer. Elektrolyter förloras genom svettning och andning och är avgörande för prestanda och övergripande hälsa. Idrottare använder isotoniska sportdrycker som ersätter elektrolyter – speciellt efter träning under extrema förhållanden eller under längre perioder – för att undvika uttorkning.

Sportdrycker bryts ner i tre kategorier: hypertonisk, hypotonisk och isotonisk. Hypertoniska drycker innehåller mer salter och socker än de andra typerna av sportdrycker och ger extra glukos till kroppen för att möta extrema energibehov. Hypotoniska drycker innehåller färre elektrolyter och sockerarter, och används av idrottare som inte behöver extra kolhydrater. Isotoniska sportdrycker, den vanligaste sorten, innehåller näringskoncentrationer som står i balans med kroppen och är därför lättillgängliga.

Idrottsforskare vid Edinburghs universitet i Skottland genomförde studier av isotoniska sportdrycker på tonåren. Ungdomarna kunde utföra högintensiv träning upp till 24 procent längre när de konsumerade en sportdryck. Forskarna drog slutsatsen att en 6 procent kolhydratelektrolytlösning förbättrade atletisk uthållighet men hade ingen effekt på hastigheten.

Kommersiella isotoniska sportdrycker är allmänt tillgängliga, liksom många hemlagade versioner. Recept består vanligtvis av en liten mängd fruktjuice, vatten och salt. Till exempel kan 17 uns (500 ml) naturlig fruktjuice blandas med lika stor mängd vatten och en nypa salt för att göra en hemlagad version av en isotonisk dryck. En annan blandning kan göras genom att kombinera 7 ounces (cirka 200 ml) mosad frukt med 28 ounces (ca 800 ml) vatten och en nypa salt.

Hydrering är nyckeln till sportprestanda, och idrottare kan använda isotoniska sportdrycker för att hjälpa till att möta behoven hos vätskekonsumtionen. När från 3 till 6 procent viktminskning inträffar genom vattenförlust under träning, kan kraftig kramper och prestandaförluster resultera. Svaghet, desorientering och slöhet är biverkningar av dehydrering och förlust av elektrolyter. Isotoniska drycker gör det möjligt för idrottare att utföra längre tid och bekämpa effekterna av uttorkning.