Vad är karaktären av mental retardation?

Huvudegenskaperna hos mental retardation inkluderar en lägre än genomsnittlig intelligent kvot (IQ), svårigheter med praktiska dagliga livskvalifikationer, inlärningssvårigheter eller funktionshinder, utvecklingsförseningar, minnesproblem och lägre uppmärksamhetstider. Inte varje person som diagnostiseras med mental retardation kommer att visa alla vanliga egenskaper, men de flesta av dem är till viss del närvarande hos de flesta psykiskt fördröjda individerna. Mental retardation kan också kopplas till fysiska funktionshinder och ett onormalt fysiskt utseende.

Det finns fyra huvudsakliga klassificeringar av mental retardation: mild, måttlig, svår och djupgående. Egenskaperna är mer uttalade hos individer som har svår och djup retardation. Människor som har diagnostiserats med mild retardation utgör emellertid de flesta mentala diagnoserna, men dessa personer kan ofta lära sig att fungera i samhället på en grundläggande nivå trots sina nackdelar.

IQ-tester är en viktig del av en mental retardationsdiagnos. Personer som är psykiskt nedsatta har IQ som är minst två tredjedelar lägre än genomsnittliga IQ för deras åldersgrupper. Deras lägre övergripande intelligensnivåer är varför psykiskt försämrade individer kämpar för att lära sig i akademiska och sociala miljöer. Som barn behöver de ofta speciella lärare eller klassrum för att hjälpa dem att lära sig. Att undervisa barns grundläggande färdigheter, såsom personlig hygien, kräver vanligtvis mer tid och upprepning än vad som krävs för att undervisa ett barn med genomsnitts intelligens samma färdigheter.

Utvecklingsförseningar är vanliga egenskaper hos mental retardation och är till viss del närvarande hos alla psykiskt försämrade individer. Mentalt fördröjda barn talar ofta inte förrän senare i livet, om de lär sig att kommunicera genom tal alls. Fysiska förseningar är också vanliga, särskilt när det gäller koordination, balans och fingerfärdighet. Barn som är födda med vissa syndrom, som Downs syndrom eller fosteralkoholsyndrom, är särskilt benägna att försena den fysiska utvecklingen.

Minnesproblem och kortvariga spänningar är andra vanliga tecken på mental retardation. Dessa tecken uppenbarar sig tidigt i livet för barn som är födda psykiskt nedsatta. Personer som genomgår trauma som leder till hjärnskador senare i livet visar ofta dessa egenskaper. Mentalt försämrade individer har ofta svårt eller till och med omöjligt att fokusera på en viss uppgift eller koncept under mer än en kort tidsperiod. Kortare uppmärksamhetstider gör ofta minnesproblem mer uttalade eftersom individer som inte kan koncentrera sig tillräckligt länge för att lära sig en uppgift eller ett koncept har svårt att återkalla informationen senare.

Varje patients situation är unik på något sätt, så kännetecken av mental retardation som är närvarande hos vissa människor kan vara odetekterbara i andra. Till exempel kan många mentalt fördröjda individer som kan tala ha svårigheter med uttal och meningsstruktur, medan många mildt retarderade individer kan tala normalt. Många psykiskt försämrade individer lider också av relaterade störningar och problem, såsom anfall, uppmärksamhet-underskott hyperaktivitetsstörning (ADHD), depression, autism och beteendestörningar.