Vad är orsakerna till ryggvärk och magont?

Ryggvärk och magont kan orsakas av menstruationskramper, urinvägsinfektion eller av njursjukdom, såsom njursinfektion. Buksmärtor kan också vara det direkta resultatet av pankreatit, vilket ibland också kan orsaka ryggont. För vissa individer kan dessa symtom också utlösas av känslomässig stress.

Menstruationskramper, även känd som dysmenorré, uppstår som en följd av kvinnans livmodermuskelkontrakt och orsakar en tillfällig brist på blodflöde och syre i muskeln. Smärtan från dessa kramper är känd i bukområdet och åtföljs ofta av smärtor i ryggen. Smärta orsakad av menstruationskramper kan fluktuera från mild till svår, men stoppar vanligtvis en dag eller så in i menstruationscykeln eller efter att menstruationsflödet slutar. Vissa kvinnor upplever emellertid en sekundär form av dysmenorré, vilket kan uppstå ibland annat än en kvinnas menstruationscykel.

En urinvägsinfektion orsakar ofta ryggont och magont. Infektion uppstår som en följd av bakterier, parasiter eller svampar som invaderar urinvägarna. Denna typ av infektion påverkar urinröret, njuren eller blåsan och kan förekomma hos barn, kvinnor och män i alla åldrar.

När njureinfektion är en del av en urinvägsinfektion, kommer en person sannolikt att uppleva ryggont och magont. Detta kommer inte att känna som en upprörd mage, men som buksmärtor kommer sannolikt att känna som en fullblåsning som ger ett brådskande behov av att urinera och kan åtföljas av en krampsår eller en tråkig värk. Andra symtom kan innehålla smärta i sidan och ljummen. Individer som upplever en njureinfektion kommer sannolikt också att påverkas av illamående, kräkningar, feber och blod i urinen.

Smärta från pankreatit kan också uppstå som en samtidig rygg och magont. Denna typ av smärta börjar i allmänhet i övre bukområdet innan man går vidare till ryggen. Andra symtom som kan upptas hos en person med pankreatit inkluderar feber, bukhålan, illamående och ökad pulsfrekvens.

Individer under allvarlig stress rapporterar ofta samtidigt bakvärk och symtom i magen. Ofta är den underliggande orsaken helt psykosomatisk. Dessa symtom kan emellertid orsakas av dåliga matvanor eller övermålning som orsakas av stress, vilket ytterligare kan orsaka överdriven tarmgas, uppblåsthet och andra matsmältningsstörningar.