Vad är vanliga hjärnskador

Några av de vanliga hjärnskadorna är huvudvärk, minnesförlust, anfall, illamående och förändringar i syn. Symtomen kan variera beroende på vilken typ av hjärnskada det är, liksom läget och svårighetsgraden av lesionen. Att uppleva ett enda symptom är inte nödvändigtvis ett tecken på hjärnskador, eftersom många lesionssymptom kan vara resultatet av ett annat hälsoproblem. Men om symptomen uppstår bör de undersökas av en kvalificerad vårdgivare. Beroende på orsaken kan symtomen på hjärnskador påverka både sinne och kropp.

Alzheimers sjukdom påverkar främst sinnet, och det orsakas av hjärnskador som stör kognitiv funktion och minne. När lesionerna fortskrider börjar nervcellerna i hjärnan att dö av, vilket resulterar i minnesförlust och minskad kognitiv funktion. En hjärnabscess är en typ av lesion som ofta orsakas av en infektion i ett öra, tänderna, en lunga eller hjärtat. I detta fall kan symtom i hjärnskador omfatta huvudvärk, anfall, mental förvirring, svårighet att tala och sömnighet.

Arteriovenösa missbildningar är när venerna och artärerna blir interlaced med varandra under utvecklingen av ett foster eller strax efter att barnet är födt. Svårighetsgraden av tecken på hjärnskador kan variera från person till person, men huvudvärk, anfall, synproblem, domningar och förlamning upplevs ofta. Cerebral pares är en annan sjukdom i hjärnskador som påverkar unga barn, och symptomen ses vanligtvis inom det första året. Beroende på orsaken kan symtomen på cerebral pares omfatta anfall, andningssvårigheter, svaghet och problem med att tala.

En annan typ av hjärnskador är hjärninfarkt, vilket vanligen orsakas av stroke. Hjärnskadorna som orsakas av detta tillstånd kan vara att förlora medvetenheten om kroppen på motsatt sida av lesionsplatsen i hjärnan. Svaghet, förändringar i ögonrörelser samt förändringar i tal och reflexer kan också uppstå.

I vissa fall kan hjärnskadorna störa kommunikationen mellan hjärncellerna och resten av kroppen. Det här brukar kallas multipel skleros, vilket kan orsaka symtom som muskelspasmer och svaghet i musklerna, förlust av balans, talförlust, kognitiv nedsättning och synproblem. Andra symtom kan inkludera smärta, trötthet, depression och humörsvängningar.

Hjärttumörer är en annan typ av hjärnskada, och de kan påverka hjärnan, blodkärlen, skallen och hypofysen. Tumörerna kan vara cancerösa eller icke-cancerösa och kan orsaka symtom som huvudvärk, illamående, koma, minnesförlust och reducerade kognitiva funktioner. Hjärnskador symptom kan också inkludera nedsatt sinnen, såsom hörsel, syn och lukt.