Är det säkert att ta fiskolja under graviditeten?

Att ta fiskolja under graviditeten har positiva och negativa effekter. Säkerhetsfrågor är ofta förknippade med kvicksilver- eller retinolhalter i fisk. Dessa ämnen kan passera från den faktiska fisken till fiskolje-tillskott och, när den tas av en gravid kvinna, påverkar fostrets hälsa. I vissa fall innehåller fiskolja kosttillskott lite eller ingen kvicksilver eller retinol, men förväntar sig att kvinnor kan behöva läsa etiketterna noggrant eller kontakta tillverkare för att ta reda på total kvicksilverinnehåll av en given produkt.

Fiskolja är en rik källa till omega-3-fettsyror. Fettsyror konsumeras vanligen i mat, men forskare har funnit att många människor har högre nivåer av omega-6 fettsyror i kroppen än omega-3. En balans krävs mellan dessa två för att uppnå optimala fördelar. Experter tenderar att stödja att ta fiskolja under graviditeten för att uppnå en mer balanserad diet.

Enligt de nationella instituten för hälsa (NIH) innehåller västra dieter vanligen ett 15-till-1-förhållande omega-6 till omega-3-fettsyror. Hälsovinster, som minskad dödlighet, ökar med 70% när detta förhållande sänks till rekommenderade nivåer. Ökad omega-3-konsumtion för att nå ett 4-till-1-förhållande är tillräckligt för att minska dödsrisken. För gravida kvinnor kan skörden av omega-3-fettsyrafördelar kräva att man hittar fiskolja som härrör från fiskens kött, i stället för fisklever.

Olja som härrör från fisklever innehåller retinol, som är en form av vitamin A. Vitamin A-tillskott bör undvikas under graviditeten. Prenatala vitaminer innehåller vanligen 8000 IE, det är den allmänt nödvändiga nivån. När leverbaserade fiskoljor konsumeras tillsammans med prenatala vitaminer kan det finnas en ökad risk för retinoidembryopati.

Retinoid embryopati är ett syndrom som kan orsaka deformation av fostrets öron, ansikte och hjärta. Sköldkörtelfunktionen kan också försämras av detta tillstånd. Vitamin A-toxicitet vid graviditet är vanligtvis inte associerad med beta-karoten, bara retinol, så det måste tas omhändertagande för att undvika detta.

Kvicksilverhalter i fiskoljebilleder tenderar att vara lägre än för färsk fisk. En orsak till detta kan vara att fiskolja kan rengöras, för att minska dessa nivåer innan de placeras i en kapsel. Kvinnor som vill konsumera fiskolja under graviditeten bör noggrant läsa ingrediensetiketterna. Fiskar med låg kvicksilvernivå – som sardiner, tilapia och ansjovis – resulterar normalt i fiskolja med låga mängder.

Människokroppen tenderar att absorbera fiskolja under graviditeten bättre när frisk fisk konsumeras. Den amerikanska graviditetsföreningen (APA) föreslår dock att gravida kvinnor inte äter mer än 12 gram (cirka 340 gram) fisk per vecka. APA föreslår också fisk som inte bör ätas – som tillefish, svärdfisk och haj – under graviditet på grund av höga kvicksilvernivåer. Andra fiskar att undvika av denna anledning inkluderar grouper, marlin och orange grovt.