Vad är olika typer av pares?

Pares är en term som används i samband med flera medicinska tillstånd. Även om den exakta orsaken, symptomen och behandlingarna varierar från ett tillstånd till det andra, präglas alla former av en förlust av motorfunktionen. Tre vanliga former är cerebral pares, Bells pares och brachial pares.

Cerebral pares är en grupp av störningar som kännetecknas av en funktionsförlust i kroppen. Svårighetsgraden av detta tillstånd varierar kraftigt från en patient till nästa, liksom symtomen. En person med den kan uppleva svårigheter med kognition, känsla, uppfattning och kommunikation. Han eller hon kan också uppvisa beteendestörningar eller beslagssjukdomar.

Denna form är närvarande vid födseln i 75% av fallen, och det finns ingen bot för tillståndet. Ytterligare 5% av fallen utvecklas vid födseln och 15% förekommer efter födseln. I de flesta fall är orsaken till cerebral parese okänd. Cirka 20% av fallen är emellertid orsakade av undernäring, huvudtrauma och infektioner. Oavsett hur det utvecklas är störningen inte progressiv.

I fallet med Bells pares påverkas endast ansiktet. Det kännetecknas av att droppe, som vanligen förekommer på endast ena sidan av ansiktet. Hängande är resultatet av kranialnerven, som styr musklerna i ansiktet, funktionsfel. Förutom den hängande känslan kan en person med Bells pares också förlora sin känsla av smak och uppleva smärta runt örat.

Orsaken till Bells pares är fortfarande i stort sett ett mysterium. Vissa villkor och sjukdomar kan emellertid leda till dess utveckling. Dessa inkluderar diabetes mellitus, meningit, tumör och stroke.

Infektioner från herpes och Lyme sjukdom har också kopplats till Bells pares. Dessutom kan trauma i huvudet vara en orsak. Faktum är att vissa barn föds med sjukdomen. Detta är vanligtvis ett resultat av trauma vid födseln som orsakade permanent nervskada.

Brachial pares, även kallad Erbs pares, Klumpke-förlamning eller Erb-Duchenne-förlamning kännetecknas av en generell svaghet eller förlamning av armen. Detta orsakas när skador uppstår på brachial plexus eller nerverna som ligger runt axeln. Detta tillstånd uppstår ofta av en traumatisk födelseupplevelse, till exempel när barnets huvud dras åt ena sidan eller när axlarna pressas på för mycket. Tryck som placeras på en arm under leverans kan också orsaka detta formulär.

I de flesta fall korrigeras brachial pares själv. Spädbarn som fortfarande har problem med armrörelsen vid tre till sex månader kan dock kräva operation för att rätta till problemet. Kirurgi kan innebära att senor överförs till det drabbade området.