Vad är porer?

Porer är öppningar i en yta eller ett material, och oftast hänvisar ordet till dessa öppningar på ytan av huden. Deras huvudsakliga funktion är att släppa olja och svett på ytan av huden från körtlarna under ytan, vilket hjälper till att hålla det hydratiserat och kallt. Vissa människor har naturligt större porer än andra, och de kan också vara större på vissa delar av kroppen, till exempel ansikte och rygg. Förstorade och täppta porer kan leda till några av de vanligaste hudproblemen, inklusive utslag och akne. Ett antal behandlingar finns för att minimera och rengöra öppningarna i ett försök att eliminera dessa problem.

När de fungerar korrekt, hjälper dessa öppningar på hudens yta att hålla det fuktigt genom att släppa olja som produceras av talgkörtlarna, kallad talg. Hudproblem kan uppstå när öppningarna förstoras eftersom de är mer benägna att fälla smuts och döda hudceller, vilket kan leda till akne. Vissa människor kan naturligtvis producera mer olja än andra, förvärra detta problem. Porrar släpper också ut svett, vilket är kroppens primära medel att hålla sig kallt i varmt väder. Liksom sebaceous körtlar kan svettkörtlar också blockeras, vilket orsakar röda, upphöjda stötar på huden som kallas värmeutslag.

Det finns en mängd olika behandlingar som lovar att minska storleken på hudöppningarna, även om vissa hudläkare säger att när de blir förstorade kan de inte göras mindre. Många olika metoder för exfoliering, inklusive mikrodermabrasion, sockerskrubb och kemiska skal, kan användas för att avlägsna döda hudceller från ytan och hjälpa till att minimera utseendet hos förstorade porer. Dessa behandlingar kan också hjälpa till att rensa svarta hudar, som ser ut som små och plana mörka fläckar och orsakas av talg som fastnar i hårfollikeln och hårdnar.

Förstorade porer bidrar till akne, vilket är ett tillstånd som orsakas av infektion och inflammation i hårfollikeln. De smittade folliklarna bildar röda bultar, ibland med vita huvuden på ytan och andra gånger som större cyster under hudens yta. Det finns många behandlingar tillgängliga för akne som hanterar de många faktorer som orsakar det. Topical medications eller astringents kan hjälpa till att ta bort överflödig olja och torka ut huden, även om överdrivenhet kan leda till ökad irritation och förvärra akne. Liksom hos hudorter, kan exfoliering för att ta bort döda hudceller vara till hjälp. Vissa dermatologer rekommenderar att man undviker vissa livsmedel, men andra tror att kost har ingen effekt på akne.