Vad är sömnspindlar?

Sömnspindlar är vågor av hjärnaktivitet under sömnen som ses på ett elektroencefalogram (EEG). De är också kända som sigma band eller vågor. Dessa spindlar är mest uppenbara under steg 2 sömn, som uppträder i bursts som håller i ungefär en sekund. Steg 2 är ett av de djupare sömnstegena, i motsats till lättare steg där individer fortfarande är relativt medvetna om sin yttre miljö. Studier har visat att sömnspindlar kan hjälpa till att blockera externa ljud, vilket resulterar i en sunnare sömn.

Sova spindlar uppträder under steg 2 sömn, tillsammans med K-komplex. K-komplexa ser annorlunda än vågliknande mönster av spindlar, som förekommer på EEG som dramatiska spikar. Spindlar orsakas av aktivitet i thalamus. Det är misstänkt att när spindlar uppstår försöker thalamus att blockera hjärtsignaler, som orsakas av yttre stimuli som ljudet av en gråtande baby, från att nå andra delar av hjärnan som kan störa sömnen. Spindlar börjar dyka upp i de första sex till åtta veckorna av livet, varefter de förblir med sovaren för livet. Eftersom steg 2-sömn utgör ungefär hälften av en persons sömn utgör spindlar en stor del av vårt sömnmönster.

Dessa spindlar kan vara nyckeln till en ljudsömn. En studie utförd av Harvard Medical Schools division av sömnmedicin i USA visade att individer med en större frekvens av spindlar sovit mer ljudigt. Sömnare utsattes för ett ljud av ljud som vanligtvis stör sova ljud av trafik, ringtelefoner, toalettspolor etc. Undersökningen visade att de som uppvisade fler spindlar kunde bättre sova genom bruset, medan de med färre spindlar sovit mindre väl. Studiens data ledde till slutsatsen att spindlar kan vara hjärnans sätt att avböja ljud och distraheringar under sömnen.

Om ytterligare studier visar att sömnspindlar verkligen motsvarar en bättre sömn, skulle det hjälpa till att förklara mycket om hur vi sover. Det skulle förklara varför en person sover lätt även genom de mest störande förhållandena, och varför andra vaknar vid de minsta ljuden. Ett sådant resultat kan också förändra hur vi sover, det kan vara ansträngningar att försöka skapa dessa spindlar artificiellt. Om sådana ansträngningar lyckades, kunde de vara ett revolutionärt genombrott för sovande överallt. Särskilt insomniacs och lätta sovande skulle stå för att få mest ut, kunna kanske äntligen slå sig in för en hel natt med sund sömn.