Vilka är de bästa tipsen för läkning av dropputtaget?

Efter att en tand dras, bildar en blodpropp för att skydda det öppna hålet i benet. Ett torrt uttag bildas när blodproppen blir tömd. Torruttag lämnar vävnaderna och nerverna, vilket leder till svår smärta och ökar risken för infektion. Patienter som upplever en plötslig ökning av smärta efter att ha dragit en tand bör se deras tandläkare så snart som möjligt för utvärdering och behandling. Läkande torruttag kräver noggrann och flitig hemvård medan du minimerar eller eliminerar aktiviteter som kan göra problemet värre, till exempel att röka, dricka med sugrör och äta irriterande livsmedel.

Tandläkare spola ut ett torrt uttag med bevattningsverktyg eller sprutor fyllda med sterilt vatten för att avlägsna matpartiklar och andra skräp som har ackumulerats i det exponerade hålet. Medicinsk gasväv packad i hålet hjälper till att skydda ett läkningstrål från främmande föremål, minskar risken för infektion och påskyndar läkningsprocessen. Byta gaze åtminstone en gång om dagen tills torruttaget börjar läka normalt är viktigt. Vissa tandläkare föredrar att få sina patienter att komma in på kontoret för att få gasvävnaden att förändras.

En helande torruttag kan vara extremt smärtsam. Over-the-counter smärtstillande medel, till exempel acetaminophen eller ibuprofen, kan bidra till att minska smärta, men många patienter behöver en smärtstillande narkotikapreparat i en kort tidsperiod. Orala antibiotika kan ges om droppkontakten blir infekterad eller om tandläkaren anser att risken för infektion är hög.

Att hålla området rent är ett av de bästa sätten att hjälpa till med en helande torruttag. Skölj munnen med varmt saltvatten eller munvatten från tandläkaren hjälper till att hålla området fritt från bakterier och minimerar också smärta och svullnad. Många tandläkare ger patienter med torra socklar en liten spruta med en tunn, krökt spets för att spola området flera gånger om dagen, vilket förhindrar att matpartiklarna kommer in i hålet med gasbindet.

Isförpackningar kan appliceras på utsidan av käken för att minska smärta och svullnad under läkningsprocessen. Förpackningarna ska täckas i tunt tyg och appliceras i högst 20 minuter åt gången. Tippar vätskor långsamt och tugar maten noggrant på den motsatta sidan av munnen från torruttaget för att förhindra irritation. Spicy mat och måltider som är särskilt heta eller kalla kan också irritera torrsockeln och bör undvikas tills läkningsprocessen är klar.