Vad är de bästa tipsen för omvårdnadsåtgärder?

Nursinginterventioner, även kallade omvårdnadsåtgärder, är de delar av övergripande vårdplaner som utför den uppgift som krävs för att uppfylla målen för patientvård. Målen varierar beroende på patientens behov, och interventioner kan förändras ofta eftersom nya problem uppstår och gamla lösas. För att lyckas måste ingrepp tillgodose patienternas behov och förmågor, vara anpassningsbara när förändringar uppstår och prioritera baserat på de viktigaste målen.

Sjukvårdsplaner består av flera delar: omvårdnadsdiagnoser, förväntat resultat eller mål, omvårdnadsåtgärder och motiveringen bakom dessa insatser. Sjukvårdsdiagnos gör uttalanden om patientens övergripande hälsa, svagheter och styrkor. De diagnostiserar inte det medicinska tillståndet i sig, utan snarare effekterna av tillståndet på patienten. Det förväntade resultatet är ett rimligt mål, vanligtvis inom en viss tidsperiod, att sjuksköterskor hoppas kunna hjälpa sina patienter att få. Nursinginterventioner är de verktyg som används för att nå dessa mål.

Det viktigaste tipset för att skriva bra omvårdnadsåtgärder är att se till att dessa insatser fokuserar på det mest akuta målet. Patienter kan ha ett dussintals sjukvårdsinterventioner och mål, men vissa är mycket brådskande än andra. Till exempel är en patient som lider av extrem smärta inte redo att ta itu med hans kunskapsunderskott i samband med hanteringen av hans medicinska tillstånd. De insatser som utformats för att stoppa smärtan borde ha företräde framför de som är utformade för att undervisa patienten bättre sjukdomshanteringsförmåga.

Sjukvårdsinterventioner måste tydligt definiera vem som ska genomföra ingreppet och vid vilken tidpunktintervaller. En patient får se många sjuksköterskor under sin sjukhusvistelse, och varje sjuksköterska har tillgång till vårdplanen. Om en patient diagnostiseras med aktivitetsintolerans och målet är att hjälpa honom att ambulera (gå) upp och ner i avdelningen, måste ingreppet tydligt ange hur ofta patienten ska ambulera.

Forskning är en annan integrerad del av omvårdnadsåtgärder, eftersom varje insats bör innehålla en rationale för att förklara varför det är till nytta för patienten. Till exempel kan ett omvårdnadsintervention för en patient med smärta vara att demonstrera en avslappningsteknik för patienten. Rationalet kommer från forskning som tyder på att sådana tekniker hjälper till att slappna av musklerna, vilket i sin tur minskar smärta. Det är vanligtvis inte nödvändigt att citera källan till informationen på vårdplanen, men sjuksköterskor bör vara beredda att säkerhetskopiera sina rationella om de ifrågasätts om dem.

Flexibilitet är en viktig aspekt av omvårdnadsåtgärder. Patientens framsteg kan ändras dagligen, till och med timme, och insatser som är lämpliga en dag kanske inte är lämpliga nästa. Sjuksköterskor måste kontinuerligt övervaka framstegen och vara beredda att ersätta olika insatser baserat på patienternas behov. Alla ändringar ska dokumenteras omedelbart så att alla vårdgivare hålls uppdaterade.