Vad är de vanligaste orsakerna till pus i näsan?

Den vanligaste orsaken till pus i näsan är infektion placerad någonstans inom näshålan. Ofta orsakas detta av en primär sjukdom som i slutändan eskalerar till en sinusinfektion. Vid andra tillfällen kan en öm eller pimple leda till pus i näsan som kommer från själva såret. När det orsakas av en sinusinfektion finns det ofta andra symtom. De flesta bihålsinfektionerna klarar sig själv utan behandling, men vissa kan behöva behandlas med antibiotika.

En vanlig orsak till att ha pus i näsan är en sinusinfektion. Dessa uppträder vanligen när man har en kall eller annan andnings sjukdom. Bakterier eller virus kan sätta sig upp i näshålorna och leda till allvarliga huvudvärk, täppt näsa, rinnande näsa och ibland pus dränering. Inte alla bihålinfektioner kommer att orsaka pus i näsan som man kan se. Vissa människor kan också förvirra pus med överdriven slemproduktion i näsan.

Sinusinfektioner behandlas ofta med antibiotika, men dessa är inte effektiva i alla fall. Infektioner som orsakas av virus, snarare än bakterier, kommer inte att reagera på antibiotika. Patienter som har sinusinfektion bör få så mycket vila som möjligt och borde blåsa sina näsor ofta för att avlägsna några av bakterierna eller virusen. I de flesta fall kommer infektioner att läka naturligt efter några dagar. Svåra infektioner kan så småningom sprida sig till öronen, vilket leder till en öroninfektion.

En annan möjlig orsak till pus i näsan är en öm eller pimple inuti näshålan. Detta kan uppstå på grund av skada, eller en blockerad pore eller kanal vid en pimple. Follikulit eller infektion i hårsäckarna kan också förekomma. Staph-bakterier finns vanligtvis i näsan, och ibland kan det leda till infektion i porer eller svettkörtlar. Detta skulle leda till en utbrott som liknar en pimple som vanligtvis ses på ansiktet. Pimples kan också förekomma inuti näsan.

Om pus orsakas av en öm i näsan kommer det vanligtvis att lösa sig med tiden. Svåra sår kan behöva behandlas med antibiotiska salvor eller orala antibiotika. Smärta och blödning kan också uppstå. Om sår kvarstår i mer än en vecka eller läka och återvända, ska en läkare anmälas. Fler sår kommer inte att orsaka pus att suga ut från näsan, om inte de har blivit allvarligt smittade. Finnar kan “pop” och orsaka en liten mängd pus för att lämna näsborre.