Vad är orsakerna till händerna somna somna?

Det finns många olika orsaker till händer somna, och de flesta är resultatet av någon typ av nervskada. De med karpaltunnelsyndrom och diabetes har vanligtvis problem med stickningar och domningar i fingrar och händer, och i båda fallen är nervskador den sannolika orsaken. Händer somna som sovar kan också vara förknippade med panikstörningar och dålig blodcirkulation.

Carpal tunnel syndrom är ett tillstånd som ibland utvecklas på grund av överanvändning av handleden. Median nerv är en nerv som reser ner över över armen och i handen. Nerven kan så småningom skadas med repetitiv handledsrörelse, vilket kan orsaka stickningar och domningar i handen. Ibland kan personer med karpaltunnelsyndrom inte göra en näve eller hålla fast vid små föremål. Handövningar kan hjälpa till att återställa nervfunktionen, men i många fall är kirurgi nödvändigt för att förbättra tillståndet.

Många personer med diabetes kan ha problem med att deras händer somnar. Den exakta anledningen till att detta tillstånd är förknippat med diabetes är okänt, men forskning tycks indikera att det kan orsakas av nervskador som orsakas av långvarig exponering för höga blodsockernivåer. En annan teori är att händer som somnar i personer som lider av diabetes kan vara resultatet av skador på blodkärlen, vilket ibland leder till sänkt syrehalter i blodet.

Dålig cirkulation kan ofta orsaka domningar och stickningar i olika delar av kroppen, inklusive händerna. Dålig blodcirkulation kan orsakas av uppbyggnad av plack i artärerna, vilket medför förminskning som gör det omöjligt för blodkärlen att bära nödvändiga mängder blod till olika delar av kroppen. När blodflödet skärs eller begränsas, kan domningar och stickningar resultera. I vissa fall kan domningar vara det tillfälliga resultatet av att hålla armen eller lämna in en position under en längre tid. För det mesta kan rörelse av arm eller hand återställa cirkulationen.

Många människor som lider av panikattacker rapporterar stickningar i områdena i ansikten och händerna strax före attacken. Detta antas vara en del av kroppens reaktion på svaret “fight or flight” när människor upplever perioder med extrem ångest. Detta ångestsvar kan orsaka förändringar i blodets syrehalter och cirkulation som i vissa fall kan leda till stickningar och domningar i extremiteterna.