Är det säkert att ta cetirizin under graviditeten?

Säker användning av cetirizin under graviditet är inte garanterad. Denna icke-sedativa antihistamin har inte bevisats i vetenskapliga studier av människor för att orsaka teratogena effekter hos människa, men cetirizin är listad som en läkemedel av kategori B för att indikera behovet av försiktighet på grund av bristen på otillräckliga data från humanstudier angående möjligheten Av fosterskador. Liksom för många andra receptbelagda och receptfria läkemedel kan behandling med cetirizin under graviditeten påverka den friska utvecklingen hos ett ofödat barn. Det rekommenderas att användning av cetirizin under graviditeten begränsas till omständigheter där de potentiella riskerna uppenbarligen uppvägs av terapeutiska fördelar. Medan cetirizin under graviditeten kan vara motiverad på grund av hälsotillstånden hos den gravida individen, är detta läkemedel kontraindicerat för ammande mödrar eftersom det är känt att det utsöndras i bröstmjölk.

Vissa cetirizinprodukter har en kombination av cetirizin och en decongestant som pseudoefedrin. Varumärkena på några av dessa produkter är Aller-Tec ™ D, Cetiri-D, Wal Zyr ™ D och Zyrtec-D®. Individer bör konsultera sina läkare angående användningen av dessa kombinationsdroger som innehåller cetirizin under graviditeten.

Cetirizin är en icke-sederande antihistamin eller H-1-receptor blockerare, som används vid behandling av allergi symptom som näsa klåda, klåda i ögonen och nysning. Det kan också användas för att minska klåda från vissa typer av nässelfeber, men det hindrar inte bildandet av nya nässelfeber. Non-sedativa antihistaminer inkluderar cetirizin (varumärken Zyrtec®, Wal-zyr ™, Alleroff eller Aller-Tec ™), fexofenadin (varumärke Allegra®) och loratidin (varumärke Claritin®). Dessa mediciner har ibland en lugnande effekt på vissa individer, men deras namn härrör från det faktum att dessa läkemedel är mindre benägna att orsaka sedation än traditionella antihistaminer såsom difenhydramin (varumärke Benadryl®). Av de tre icke sedativa antihistaminerna är cetirizin sannolikt att orsaka viss grad av sömnighet, med 14 procent av individer som rapporterar dåsighet medan de tar detta läkemedel.

Bortsett från sömnighet kan andra potentiella biverkningar av cetirizin innefatta huvudvärk, ont i halsen, illamående, muntorrhet eller känsla av jitterighet. Eventuella allvarliga biverkningar som kräver akut läkarvård inkluderar svullnad, yrsel, synförändringar, utslag, förändringar i hjärtslag eller andningssvårigheter. Individer som tar antihistaminmedicin bör undvika att dricka alkohol, vilket kan intensifiera dåsighetssymptom. Cetirizin kan ha skadliga interaktioner med andra droger som orsakar sömnighet. Dessa kan inkludera andra antihistaminer samt sömnmedicin, narkotika, muskelavslappnande medel, beslagsmedicin eller psykiatriska droger.