Är skummjölk hälsosam?

Skummjölk anses vanligtvis vara hälsosam, men mycket av detta beror på omständigheterna och den ifrågavarande personen. Den största skillnaden mellan skum och andra typer av mjölk är fetthalt, i de flesta fall är ordet “skumma” synonymt med “nonfat”, förmodligen med hänvisning till hur fettet skummas bort från mjölkens överdel och avlägsnas under bearbetningen . Ibland kan denna borttagningsprocess minska mjölkens vitamininnehåll, varför många kommersiella tillverkare förstärker sina erbjudanden innan de förpackas till salu. Mjölk som inte har några feta och färre vitaminer är inte så näringsriktigt betydande, men det brukar inte anses vara ohälsosamt. I de flesta fall är dess proteinantal detsamma, och det är fortfarande en bra källa till kalcium. Det rekommenderas vanligtvis inte för spädbarn och småbarn, vilka båda ofta behöver fett av helmjölk, men människor som tittar på kaloriintaget föredrar ofta skumma sorter.

De flesta mjölkkor producerar mjölk som har ett högt djurfettinnehåll. Denna mjölk spinnas ibland i ståltankar tills fettet stiger upptill på behållaren, medan den proteinrika vätskan ligger under. Mjölk med sin ursprungliga fettkomposition marknadsförs vanligen som “helmjölk”, men det är också mycket vanligt för vissa om inte allt fett ska separeras ut. På de flesta ställen är standardbeteckningarna för dessa erbjudanden 2% fett, 1% fett och skum eller nonfat.

Många hälsoexperter förespråkar faktiskt regelbunden konsumtion av skummig eller lågmjölkad mjölk för vuxna. Fastän fettet har tagits bort innehåller en enda portion ickefettmjölk vanligen mer näringsämnen än helmjölk. Detta beror på att minskningen av fett gör plats för mycket mer näringsämnen per portion. Ett glas fettfri mjölk innehåller i allmänhet en högre mängd protein, kalcium och kalium än andra typer av mjölk. En annan fördel är att skummet har lägre nivåer av kolesterol, vilket kan bidra till hjärtsjukdomar och stroke.

Det extra proteinet i fettfri mjölk är ofta mycket användbar för kroppsbyggare eller personer med stor fysisk belastning, som idrottare. Dessa människor letar ofta efter att maximera sitt näringsintag utan att förbruka mycket kalorier. Mjölk innehåller kaseinprotein, vilket kan ta upp till flera timmar att smälta och bryta ner i kroppen. Denna egenskap stärker och bevarar muskler över tiden. Vissa människor väljer också att dricka den strax före sängen eftersom det kan ge kroppen näringsämnen under långa perioder när ingen annan mat konsumeras.

Fettfri mjölk tenderar också att vara populär bland människor som vill gå ner i vikt. Studier har visat att denna typ av mjölk inte bara minskar betydligt mängden fettintag, men hjälper också att metabolismen smälter maten snabbare. Skummjölk används ofta i viktminskningsplaner, även om resultaten av att följa sådana program ofta varierar mellan människor.

I allmänhet krediteras mjölk ofta som en utmärkt källa till vitaminer, men en av nackdelarna med skumma är att den kanske inte har full profil. Hela mjölken är rik på vitaminerna A och D, vilket bland annat hjälper till att förbättra syn och benstruktur. När fettet trimmas av, förloras mycket av vitamininnehållet.

För att kompensera för denna nackdel, lägger många tillverkare artificiellt dessa vitaminer till den fettfria mjölken genom en process som kallas “befästning.” Fästning innefattar vanligtvis vitaminer som är naturligt framställda och de absorberas av kroppen på samma sätt som de skulle ha haft Inträffade naturligt. Slutprodukten har ofta samma mängd vitaminer som helmjölk, men med den extra fördelen med färre kalorier och mindre fetthalt.

De flesta medicinska experter rekommenderar inte att skumma mjölk till spädbarn och småbarn, men det här har ofta mer att göra med näringsbehov hos mycket små barn än med den inneboende hälsan hos den här typen av mjölk. Naturligt animaliskt fett kan hjälpa till med tidig hjärnans utveckling och kan också stödja saker som hälsosam viktökning och muskelstyrka. Av denna anledning är helmjölk vanligtvis den föredragna mjölken för barn under tre år.