Finns det en koppling mellan furosemid och viktminskning?

Ett av de vanligaste drogerna i Nordamerika är furosemid, ett diuretikum som används för att behandla kongestivt hjärtsvikt och högt blodtryck. Läkemedlet fungerar genom att tillåta signifikant vätskefrigivning av njurarna och urinvägarna. Denna frisättning av överdriven vätska minskar kroppens blodtryck och blodvolym och minskar därmed det nödvändiga arbetet i hjärtat. Med framgångsrik terapi finns det en koppling mellan furosemid och viktminskning. Patienter upplever vanligtvis mätbar viktminskning vid initiering av ett diuretikum sekundärt till förlusten av “vattenvikt” eller överskott av vätska.

Furosemid är ett kraftfullt läkemedel. Medan det fungerar extremt effektivt för att minska överskott av kroppsvätska, är det inte utan risker eller biverkningar. Till exempel kan läkemedlet orsaka tillfällig eller permanent förlust av hörsel eller till och med dövhet. Det kan också orsaka farligt låga kaliumnivåer, eftersom denna elektrolyt utsöndras med överskottsvätskan. Förutom förlust av vätska kan furosemid orsaka viktminskning på grund av förlängd illamående och kräkningar – en annan bieffekt som ska rapporteras till den övervakande läkaren.

Denna medicinering är inte en magisk kula och förhållandet mellan furosemid och viktminskning kan variera från patient till patient. Betydande livsstilsförändringar av patienten är nödvändiga för att få maximal nytta av detta diuretikum. Furosemid kan orsaka att patientens hud blir alltför känslig för solljus och regelbunden användning av solskydd kan vara nödvändigt. Patienten behöver också följa en låg salt- och kaliumrik diet för att undvika komplikationer från elektrolytbalansen. Om en patient är överviktig eller överviktig kan dock sambandet mellan furosemid och viktminskning leda till en signifikant sänkning av patientens höga blodtryck, det yttersta målet för terapi.

Loopdiuretika som furosemid kan interagera med många olika tillägg och mediciner, föreskrivna eller överklagande, och den övervakande läkaren ska informeras om alla mediciner patienten tar för närvarande. Aspirin, litium, etakrynsyra, succinylkolin och indometacin ska användas försiktigt – om överhuvudtaget – med furosemid. Förutom de rekommenderade livsstilsförändringarna bör patienterna alltid ha en lista över aktuella mediciner med dem för att undvika interaktioner vid en nödsituation. En hemma blodtrycksmanschett och maskin och en exakt viktskala bör användas dagligen av patienten för att hålla reda på blodtrycksmätningar och viktfluktuationer. Denna information bör tas till varje läkares möte för att säkerställa att den övervakande läkaren gör nödvändiga ändringar i doser eller mediciner.