Vad är de vanligaste orsakerna till mörk pus?

Mörkpus kan orsakas av flera specifika typer av relativt ovanliga medicinska tillstånd. Dessa förhållanden kan producera pus med en mörkbrun, grön eller lila färg. I andra fall kan pus och blod hittas i samma område, och blandningen av dessa två substanser kan ha ett mörkt rött utseende som ett resultat av närvaron av röda blodkroppar i blandningen.

Pus uppträder när kroppen aktivt bekämpar en infektion. Vita blodceller inriktar invaderande celler, och celler av båda sorterna dör i stora antal. Dessa celler och andra associerade biologiska biprodukter av kroppens kamp med invaderande patogener utgör pus. Individuella pusceller är typiskt vita eller gula i färg.

En av de vanligaste orsakerna till mörkfärgad pus är blandningen av vanliga blodceller med pus. Detta kan uppstå när pus bildas i en abscess eller koka under ytan av huden. Små blodkärl kan brytas av tryck som orsakas av en expanderande kokning eller kan brytas till följd av försök att dränera eller punktera koka.

I de fall där mörk pus är resultatet av denna typ av blandning av blod och pus finns det några ytterligare medicinska risker. Eventuell koka eller abscess som har brutit bör behandlas som ett öppet sår. Denna behandling kommer normalt att innebära försiktighetsåtgärder för att förhindra att ytterligare patogener infekterar kroppen vid sårets plats. Medicinsk rådgivning bör verkligen söks för större kokar eller för de som finns i ansiktet eller i kluster, och det är bäst att radera på försiktighetssidan när man bestämmer om man ska söka medicinsk utvärdering eller ej.

Andra förhållanden kan orsaka mörk pus som är grön eller blåaktig i färg. Vissa bakterier producerar kemikalier som gör att pus tar på sig en grön nyans. I andra fall kan kroppens svar på vissa typer av infektion innebära specifika proteiner som också kan vända sig till en grön nyans. Som en allmän regel bör någon stor koka eller annan ackumulering av mörkfärgad pus utvärderas av en medicinsk professionell, eftersom vissa infektioner kan vara ganska allvarliga och kräver medicinsk behandling snarare än hemvård.

Vissa patienter kan miss identifiera andra ämnen som pus. Vävnad som har börjat bryta ner på grund av en sjukdom kan ha en otäck lukt och svart utseende och kallas “svart pus”. Detta är inte en sann form av mörk pus, men indikerar ett mycket allvarligt medicinsk problem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Andra kroppsliga utsläpp kan ha samma konsekvens som pus men väldigt olika bakomliggande orsaker.