Vad är gastric polyps?

Magpolyppar är onormala tillväxter som finns på magehinnan i magen. De är ovanliga och finns ofta av en slump under en övre gastrointestinal (GI) endoskopi som används för att leta efter andra problem. Om en polyp finner sig under en sådan undersökning utförs vanligen en biopsi för att bestämma om det är en hyperplastisk polyp, fästkörtel polyp eller adenom.

Hyperplastiska polyper är den vanligaste formen av gastric polyps. De kan förekomma ensamma eller i grupper och är oftast i den lägsta delen av magen, som kallas antrum. Hyperplastiska magpolyper är vanligtvis smidiga, runda tillväxtar och ibland sticker ut på en stjälk från magefodern. De utvecklas ofta i närvaro av kronisk inflammation, såsom vid gastrit eller H. pylori-infektion. Behandling, om det behövs, kan innebära medicinering för att behandla inflammation eller infektion som dessa polyper ofta är förknippade med, hyperplastiska polyper blir sällan cancerframkallande.

Fondkörtelpolyper är en typ av gastrisk polyp som vanligtvis förekommer i mageöversidan, som kallas fundus. Dessa polyper orsakar inte cancer, förutom hos personer med familjen adenomatös polyposis (FAP). FAP är en genetisk störning som signifikant ökar en persons risk för mag- och tjocktarmscancer. En möjlig orsak till polyklonal polyps är långvarig användning av en protonpumpshämmare (PPI) – en typ av medicin som används för att behandla sår och dyspepsi. Fondkörtelpolyper behöver sällan behandling, de som orsakas av PPI-användning kan lösa sig spontant vid avbrytande av PPI.

Adenom är den vanligaste typen av gastrisk polyp. Liksom gastric hyperplastiska polyper finns de ofta i antrummet och uppträder i närvaro av kronisk inflammation. Till skillnad från hyperplastiska polyper ökar dock adenomen signifikant risken för cancer. De är i allmänhet enstaka tillväxter, och de som når cirka 78 cm (2 cm) eller mer i diameter har störst risk för att de blir cancerösa. På grund av detta rekommenderas kirurgiskt avlägsnande, adenom kan avlägsnas under endoskopi eller via ett snitt i magen.

Medan små magpolyper generellt inte orsakar några symtom, kan större polyper orsaka magont, illamående, kräkningar eller fullhetstänka, även efter att ha ätit en liten del av maten. Den kroniska inflammationen i samband med hyperplastiska polyper och adenom kan också orsaka dessa symtom, liksom uppblåsthet, gas och blödning. Alla som upplever något av dessa symtom brukar utvärderas av en vårdgivare. Personer som tidigare har haft magpolyper i det förflutna, särskilt adenom, uppmanas vanligtvis att ha regelbundna prov för att försäkra sig om att polypen inte återvänder.