Vad är konstitutionella symptom?

Uttrycket “konstitutionella symptom” avser manifestationen av en sjukdom som uppstår på grund av att sjukdomen påverkar hela kroppen. De tenderar att vara icke-specifika för vissa sjukdomar, och är inte lika användbara vid diagnos som icke-konstitutionella symptom. Exempel på tydligt identifierbara medicinska problem som faller i denna grupp inkluderar feber, huvudvärk och svettning. Mer vaga problem som svaghet, sömnighet eller viktminskning ingår också i gruppen. Konstitutionella symptom kan uppstå individuellt eller tillsammans, beroende på det specifika medicinska tillstånd som påverkar personen.

Eftersom kroppen är en organism, påverkar effekterna av en viss sjukdom inte bara på ett område ett enda område. Immunsystemet kan producera effekter över hela kroppen, liksom problem med energimetabolism eller negativa effekter på hjärnan eller andra organ. Därför kan ett problem i ett område, såsom sköldkörtelsjukdom, ge dessa symtom såväl som lokaliserade symtom. Sjukdomar som infektioner, som påverkar huvuddelen av kroppen, kan också skapa symtom som påverkar hela kroppen.

Feber är ett vanligt symptom på sjukdom, och kallas konstitutionellt eftersom det påverkar hela kroppen genom immunsystemet som producerar en hög temperatur. Ovanlig svettning är ett annat exempel och kan förekomma ensamt eller i samband med feber. En känsla av frossa eller okontrollerad skakning är också generella symptom. Tippning eller ovanlig hudkänslighet är ett annat symptom som faller in i denna kategori, och huvudvärk ingår vanligtvis i definitionen, eftersom det kan ske av många olika orsaker, från ögonproblem till stress.

Viktminskning är en vag indikator för sjukdom, även om svår viktminskning är ett uppenbart fokus för allvarlig sjukdomsdiagnos. Detta symptom kan uppstå av olika orsaker. Sjukdomen kan påverka personens aptit, eller sjukdomen kan orsaka malabsorption av näringsämnen från ett normalt intag av mat. Kräkningar eller diarré som ett resultat av sjukdomen kan också vara en orsak till viktminskning.

Svaghet är ett allmänt symptom som kan signalera förekomsten av olika sjukdomar, från influensa till hjärtsjukdomar. Onormal sömnighet, gäspning eller slöhet kan också indikera närvaro av underliggande sjukdom. När lungorna eller hjärtat påverkas av sjukdom kan personen också visa oförmåga att andas normalt eller känna sig svag när han sitter upp.

Svårighetsgraden av dessa symtom indikerar generellt de typer av behandling som personen behöver. Allvarliga problem som svaghet eller andfåddhet kräver omedelbar uppmärksamhet, medan en vuxen med en svag feber kan kräva en läkares eller apotekarens råd. Behandlingsalternativ för konstitutionella symptom beror på den enskilda patienten, men fokuserar i allmänhet på att behandla den bakomliggande orsaken för att avlägsna eller lindra de konstitutionella problemen.