Vad är svettkörtlar?

Svettkörtlar är rör där svett produceras och sedan transporteras till ytan av huden. Många tycker om svettning som ganska obehagligt, men det tjänar ett viktigt syfte. Också kallad svettning, svett tjänar till att kyla av kroppen. För att uppnå detta ändamål, sprids svettkörtlar över hela kroppen, med undantag av platser som läppar, könsdelar och personens bröstvårtor. Sammantaget har varje person vanligen mer än två miljoner svettkörtlar.

Varje körtel består av ett ihåligt rör som är långt och spolat i en boll vid basen. Den spiralformade basen av körteln ligger i dermis, vilket är det andra skiktet av huden. En persons svettning produceras i denna spolade del av körteln. Sedan tillåter den långa delen av körteln som sträcker sig från den spiralformade delen, ofta kallad en kanal, att svetten flyttar från basen mot ytan av huden. För att gå ut ur körteln och flytta ut i huden, behöver svetten en öppning genom vilken den ska röra sig, den här öppningen kallas en pore, vilket är ett litet hål på huden.

Människokroppen har två olika typer av svettkörtlar. För det första finns ekkrine körtlar, som är den vanligaste typen. De är placerade över hela kroppen, särskilt i en persons panna, nacke, rygg, palmer och fötter. Dessa körtlar ger svett när en person blir het på grund av yttre värme, feber, motion och till och med känslomässigt upprörd. Svettkörtlarna i handflatan och fotsolen är särskilt sannolika att reagera i stressiga situationer.

Apokrinkörtlarna å andra sidan är lite annorlunda. Slutkropparna hos dessa körtlar är vanligtvis inte porer, dessa körtlar slutar i hårsäckar istället. Som sådan är de vanligtvis koncentrerade i områden som har hår, såsom armhålorna, runt anusen och de yttre könsorganen. Dessa körtlar svarar mest på känslomässig stress av någon typ och ger också svett när en person är upprörd eller sexuellt upphetsad.

Intressant kan apokrin körtlar vara ansvariga för mycket av en persons kroppsluk efter att ha glömt deodorant eller efter intensiv träning. Detta beror på att sekret från dessa körtlar har en doft. Faktum är att apokrin körtlar ibland kallas doftkörtlar.