Vilka är några symtom på salmonella?

Många människor upplever svaga symtom på Salmonellaförgiftning och kan inte ens göra sambandet mellan en avföring och bakterier och deras gastriska nöd. För äldre, unga och de med försvagade immunförsvar kan symtomen på salmonella vara mer uttalade och mer beständiga. Några offer för matförgiftning som utlöses av Salmonella återhämtar inom 48 timmar, medan andra kan fortsätta att uppleva symtom på salmonellainfektion i veckor eller månader.

Ett av de viktigaste symptomen på salmonella är gastroenterit, eller generellt upprörd mage. Lider kan börja känna uppblåst och illamående inom 24 timmar efter att ha tagit råa eller underkokta livsmedel eller infekterade fekalämnen. Överdriven medicin för upprörda magar kan erbjuda tillfällig lättnad, men smärtan och uppblåstheten återvänder vanligtvis och ökar ännu. En uthållig magont och åtföljd av en smärtsam gasformig känsla i tarmarna kan vara de första symptomen på matförgiftning av salmonella.

Denna generella gastrisk nöd följs ofta av svåra biverkningar av diarré som inte lätt kan kontrolleras genom medicinering. Denna diarré kan vara särskilt långvarig och åtföljas av smärtsamma kramper och spasmer i tarmarna. På grund av mängden vätskor som dras ut ur kroppen kan dehydrering också vara ett av symptomen på matförgiftning av salmonella. Det kontinuerliga intaget av klara vätskor kan vara avgörande när det gäller allvarliga fall av matförgiftning, speciellt om offret är äldre, unga eller immunitetsutmanade.

Eftersom salmonella är en bakteriell infektion, kan ett offerkropp också utveckla en uttalad feber medan bakterierna kvarstår i tarmkanalen. I sällsynta fall kan eventuella salmonellabakterier som överlever den ursprungliga matförgiftningsfasen komma in i blodomloppet och infektera andra organ. Ett tillstånd som kallas Reiter syndrom kan utvecklas under flera veckor om offret fortsätter att vara infekterat. Symtom är extremt hög feber och stor smärta i offrets leder.

Tekniskt sett är Salmonella det vetenskapliga namnet för bakteriestammen själv, inte den sjukdom som utlöses hos människor som intar det. Matförgiftningsoffer som konsumerar smittade råa livsmedel som kyckling, nötkött eller ägg eller underkokta livsmedel som hålls ute av temperatur upplever faktiskt ett tillstånd som kallas salmonellos. Salmonellos kan förebyggas genom att grundligt laga obehandlat kött till rätt temperatur, tvätta ägg och frukt i rent vatten, tvätta händerna innan du hanterar mat och undvika tvärförorening mellan råa livsmedelsjuicer och livsmedel som är redo att serveras.