Finns det en koppling mellan omeprazol och diarré?

Förbindelsen mellan omeprazol och diarré innefattar två komponenter. Protonpumpshämmarens huvudingrediens är magnesium, ett mineral som används som laxermedel och för att rensa tarmarna före vissa diagnostiska tester och kirurgi. Omeprazol och diarré är också kopplade eftersom läkemedlet blockerar produktionen av magsyra och kan också hämma försvarsmekanismer mot Clostridium difficile bakterier, den tredje ledande orsaken till diarré hos äldre individer.

En ökad risk för infektiös diarré utgör en biverkning av omeprazol, vilket kan vara akut eller kronisk. Ett känt samband mellan omeprazol och diarré berodde på studier som undersökte biverkningar av läkemedlet. En studie som hittades när magsyran minskar, ger en rik miljö för tillväxten av bakterier i matsmältningssystemet. En motstridig studie fann ingen samband mellan omeprazol och diarré.

Läkemedlet är förskrivet för att behandla gastroesofageal refluxsjukdom (GERD) och vissa typer av sår. Det underlättar läkning av peptiska och magsår genom att blockera magsyra, som vanligtvis ger lättnad inom en 12-veckorsperiod. Vissa patienter använder underhållsdoser av läkemedlet för att förhindra återfall av symtom.

GERD uppstår när magsyra går in i matstrupen, vanligtvis efter att ha ätit en måltid. Det blir vanligtvis sämre när patienter ligger benägna i sängen. Vissa ämnen, som choklad, kaffe och alkohol, kan förvärra GERD, tillsammans med cigarettrökning. Vissa patienter finner lättnad från smärta genom att höja huvudet på sina sängar för att förhindra återupptagning av magsyra. Omeprazol godkändes för användning i GERD 1988.

Magsår kan orsaka smärta efter att ha ätit. Smärta kan börja i magen och spridas till rygg eller bröst, efterliknande tecken på hjärtinfarkt. Omvänt kan duodenal sår smärta minska när viss mat äts men förekommer sällan på en tom mage. Obehag börjar vanligen två till tre timmar efter en måltid, som ofta blir värre på natten.

Andra biverkningar av omeprazol inkluderar en minskning av förmågan att absorbera vitamin B12 och kalcium. Detta kan öka risken för benfraktur hos postmenopausala kvinnor. Vitamin och mineraler kan övervakas när du tar medicinen, med tillägg som läggs till adressbrister.

En studie visade en ökad risk för att utveckla mag- eller matstrupencancer hos patienter som lider av hjärnbråck eller Barretts matstrupe. Risken gällde inte för patienter som använde läkemedlet för matsmältningsbesvär, gastrit eller magsår. Forskare noterade att den sjuåriga studien kan ha varit för kort för att ge tillförlitliga resultat eftersom cancer ofta tar år att utvecklas.