Vad är de vanligaste orsakerna till bakterier i semen?

Närvaron av bakterier i semen anses normalt i de flesta fall, eftersom kulturer finns naturligt i urin- och könsorganen. I vissa fall kan dessa friska bakterier växa utom kontroll, vilket leder till en infektion. En infektion i penis eller prostata kan leda till höga bakterierivåer i sperma. Att ha sex med en infekterad partner kan också leda till infektion i könsorganet eller urinvägarna, även om det här är mindre troligt att det uppstår.

Alla friska män har viss nivå av bakterier i sin sema. Dessa normalt förekommande flora koloniserar i reproduktions- och urinvägarna och orsakar vanligtvis ingen skada. Hos män som inte är omskuren, kan bakterier också kolonisera bakom förhuden. Överväxt av denna bakterie kan förebyggas genom korrekt hygien. De som inte tvättar sig bakom sina förhud kan på rätt sätt sluta med en urinvägsinfektion eller mer än genomsnittliga bakterier i sin sema.

Kolonisering av bakterier anses inte som en infektion. En infektion är vanligtvis relaterad till ytterligare symptom, såsom urinfrekvens eller brådskande. Andra tecken på en infektion inkluderar feber, pus eller blod som kommer från penis, ovanlig urladdning eller smärta. Ibland finns det ingen känd orsak till infektion. Normala bakterier kan växa snabbare än vanligt för alla orsaker, inklusive hormonella problem, ovanlig stress eller annan sjukdom.

Stora mängder bakterier i semen kan också orsakas av infektion genom kön med en infekterad partner. Kvinnor med bakteriell vaginal infektion kan sprida skadliga bakterier genom samlag. Detta anses inte vara detsamma som sexuellt överförbara sjukdomar, vilket främst orsakas av virus. När detta inträffar kommer män normalt att märka symtom på en infektion. En läkare är generellt den som upptäcker bakterier i sperma.

Prostata svullnad kan också leda till infektion eftersom svullen prostatakörteln inte tillåter blåsan att tömma helt. Bakterier får sedan växa inuti urinblåsan och kan därefter migrera till könsorganet. Detta tillstånd är mycket vanligare hos äldre män eftersom de är utsatta för utvidgade prostata.

I de flesta fall innefattar behandling av stora mängder bakterier i sperma användningen av antibiotikamedicin. Den exakta typen av medicinering som används beror på vilken typ av bakterier som finns närvarande. I sällsynta fall kan en omomskuren man ha sin förhud borttagen på grund av återkommande infektion om bakterier härrör från en överväxt under själva förhuden. Detta är ovanligt hos män som övar korrekt hygien. Män med förstorade prostata ges ofta mediciner för att sätta ner svullnad och underliggande prostataförhållanden kan också behandlas.