Vad är de vanligaste orsakerna till bruna semen?

Det finns flera vanliga orsaker till bruna semen, de flesta av dem är relativt godartade. För det mesta orsakas det av blod i sperma, särskilt äldre blod som har legat i testikelområdet under en tid. Detta orsakas ofta av trauma till testiklarna, men kan bero på andra tillstånd, inklusive infektioner. Vissa kostvanor kan också orsaka missfärgad sperma. Sällan är brun säd indikativ på en mer signifikant fråga, som testikelcancer.

Att ha blod i sperma, även känt som hematospermi eller hemospermi, är en av de vanligaste orsakerna till bruna semen. Det är oftast resultatet av trauma i testiklarna eller prostata, men kan också hända på grund av ett medicinskt tillstånd. Aktiviteter som sätter press på testiklarna, som cykel eller ridning, kan orsaka trauma, vilket kan ansträngande sexuell aktivitet, ansträngning för att ejakulera eller skador. Det kan också vara resultatet av medicinska förfaranden, såsom en vasektomi eller prostatabiopsi.

Så länge det inte finns någon annan uppenbar skada eller intensiv smärta, är hematospermi vanligtvis inte allvarligt, och rensar ofta upp på egen hand om några dagar. För att hjälpa till att lindra smärta och främja läkning, bör en man använda is, antiinflammatoriska läkemedel eller smärtstillande medel som lämpligt. Han bör också undvika ansträngande aktivitet och se en sjukvårdspersonal om missfärgningen kvarstår efter en vecka eller två.

Infektioner av prostata, urinrör eller seminal vesiklar orsakar ibland hematospermi. Ett antal bakterieinfektioner, inklusive sexuellt överförbara sjukdomar (STD) som chlamydia eller gonorré kan ha denna effekt. Män som har dessa infektioner kan också märka en otäck lukt med urladdningen. Förutom infektioner kan obstruktioner av någon av de reproduktiva kanalerna orsaka blödning, liksom tillstånd som en förstorad prostatakörtel, humant immunbristvirus (HIV), leukemi och hypertoni.

Män som tror att de kan få en infektion bör se en sjukvårdspersonal, eftersom de sannolikt kommer att behöva ett antibiotikum. De borde inte ha sex tills de är helt bra för att undvika att smittas över till en partner. De som tror att de kan ha brun semen på grund av ett annat underliggande medicinskt tillstånd bör också se en sjukvårdspersonal för att få en klar diagnos och utesluta möjligheten till andra hälsoproblem. Detta är särskilt viktigt för äldre män, eftersom de är mer benägna att prostata problem.

En annan faktor kan påverka färgen på semen är kost. Några män som äter en högprotein diet, som för kroppsbyggnad, får länge bruna streck i sin sperma. Att ta mycket höga nivåer av B-vitaminer kan ha en liknande effekt. Dessutom äter mycket kryddig mat eller konsumerar mycket koffein eller alkohol kan irritera prostata, vilket kan leda till blödning. I de flesta fall löser sig dieten missfärgning.

I sällsynta fall kan bruna sperma orsakas av tumörer eller polyper i reproduktionssystemet. Ibland är tillväxten godartad, som vid godartad prostatahypertrofi, men i andra fall kan missfärgad sperma indikera cancer i prostata, testiklar eller blåsor. Äldre män är mest utsatta för dessa typer av tumörer, liksom de som är kaukasiska och de som röker eller har en oscillerad testikel.

Om en man diagnostiseras med en tillväxt, kommer en sjukvårdspersonal först att göra ytterligare tester för att avgöra om det är cancer. Ibland kan godartade polyper eller tumörer utvecklas i reproduktionsorganen eller kanalerna. I de fall där tillväxten visar sig vara cancerös kan en man diskutera den bästa handlingen, såsom strålning eller kemoterapi, med sin vårdgivare.