Vad är fördelarna med nässle te?

Herbalists och homeopatiska utövare, i synnerhet de i Europa, har under många århundraden sjungit beröm av te som gjordes av stammar, löv, blommor och rötter av växten som kallas stingnätet. Även om det inte finns någon traditionell medicinsk forskning för att backa upp de påstådda fördelarna med njurte, är det känt att växten är rik på järn, magnesium, kalcium och kalium. Det innehåller också vitaminerna A, C, D, E och K. Nätsplantan i sig är en otäck sak som är täckt med skarpa ryggraden som innehåller ett ämne som inte skiljer sig från gift. De som snubblar i en plåster kommer vanligen att utveckla utslag eller känna att en bie har stungit dem.

Lyckligtvis förstörs nätets obehagliga egenskaper när de kokas och torkas. Som det är sant med många örter och växter har de som tillverkar eller säljer nässle, hävdat att det kommer att hjälpa eller bota varje sjukdom från vårtor till cancer. Anecdotiska bevis som sammanställts under hundratals år verkar inte stödja sådana höga vittnesmål. Å andra sidan säger långsiktiga användare att det finns vissa fördelar som bevisar gång på gång.

Nettle te, möjligen på grund av dess C-vitamininnehåll, användes länge i Europa för att bekämpa skörbjälk. Ryssarna pulveriserade ofta och torkade de brinnande nässlorna, och tyckte att det var ett antiseptiskt medel som var effektivt för att stoppa näsblod och lindra huvudvärksmärta. Den vanligaste folkens visdom, upprepad i moderna tider, hävdar att fördelarna med teet främst ligger i att stärka njurarna och orsaka att de utvisar mer vatten. Av denna anledning dricker många människor nässle, om de lider av njursten, dysenteri eller diarré. Det förefaller vara några bevis på att en av de främsta fördelarna med teet är att det är ett diuretikum.

Män som upplever en förstorad prostata sägs också få lindring genom förbrukning av njurte. Homeopater, naturläkemedel och herbalists intygar ofta att män som upplever detta tillstånd inte kommer att vara störd av behovet av frekvent natturinering. Vissa förespråkare av nässle te tror att regelbunden användning är av stor betydelse för att kontrollera smärtan av artrit och reumatism.

Om någon planerar att starta ett hälsotillstånd som innehåller nässle, ska han först konsultera en läkare. Örter och vitaminer kan vara farliga när de kombineras med vissa droger, och teet är kontraindicerat för dem som tar blodförtunnare eller har mediciner för högt blodtryck. Vidare kan förlängd användning av te leda till en elektrolytubalans och en förlust av kalium. Medan fördelarna med nässle te kan vara bra för vissa, borde gravida eller ammande kvinnor undvika det till varje pris. En av de få laboratorieundersökningar som gjordes på nässeln visade att det ibland kan få en kvinnas livmoder att komma i kontakt.