Vad är handkramper?

Handkramper är muskelkontraktioner som kan påverka tummarna, fingrarna och handflatorna. Dessa sammandragningar kan uppträda som en momentuell handsträckning som knappast kan märkas, eller involverar svåra sammandragningar som orsakar extremt smärtsamma tummar och fingerspasmer. Det finns ett antal möjliga orsaker till spasmer, allt från en enkel vitaminbrist till början av ett allvarligt medicinskt tillstånd.

Personer som lider av handkramper visar normalt en eller flera vanliga symtom. I de allvarligare situationerna finns det risk för att fler symtom kommer att uppstå, även om många bara upplever en försämring av de förhållanden som de först märkte. Tippning i fingrarna, tummen och handflatan är mycket vanligt. Detta åtföljs ofta av en känsla av svaghet eller trötthet i handen. Kramper kan börja äga rum, ibland börjar de som obehag när fingrarna och tummen rör sig. Detta följs ofta snabbt genom ryckning som inte kan kontrolleras.

Vitamin- och mineralbrist är en av de vanligaste orsakerna till utvecklingen av handkramper. En brist på vitamin D finns ofta hos personer som upplever spasmerna. Låga halter av kalcium och magnesium i kroppen kan också leda till känslan av svaghet och de snabba muskelkontraktioner som uppstår med dessa spasmer. När det inte finns någon annan hälsofråga, kan du bara fylla på kroppens tillförsel av vitamin D, magnesium och kalcium så att spasmerna gradvis försvinner.

Det finns också ett antal hälsoproblem som kan orsaka att spasmer utvecklas. Om parathyroidkörtlarna slutar fungera effektivt kan detta leda till en uppbyggnad av alkalisk i kroppen, och leda till rubbning och spasmer i händerna. Personer som lider av multipel skleros eller Huntingtons sjukdom är också mottagliga för utveckling av handkramper. Varje typ av sköldkörtelstörning, inklusive hypothyroidism och hypertyreoidism, kan också vara grunden till spasmerna. Det finns också möjlighet att spasmerna är en negativ reaktion på en nyligen föreskriven receptbelagd medicin, eller resultatet av utvecklingen av karpaltunnelsyndrom.

En kvalificerad läkare kan genomföra flera tester för att bestämma handkrammens ursprung. Dessa inkluderar att ta blodprover för att mäta kalcium- och magnesiumnivåer. Ett separat test kan användas för att bedöma den nuvarande nivån av vitamin D i kroppen. Läkaren är också sannolikt att beställa tester som fokuserar på njurfunktionen, liksom balansen mellan hormoner i kroppen. Alla dessa test kan hjälpa till att avgöra om förändringar i kost och livsstil kommer att behandla handspasm effektivt, eller om någon typ av ersättningsbehandling krävs. Testen kommer också att hjälpa läkarna att avgöra om det finns någon form av framväxande hälsoproblem som är den bakomliggande orsaken till spasmerna, vilket gör det möjligt att omedelbart inleda behandling av detta tillstånd.