Vad är mediastinala massor?

Mediastinala massor är tumörer som utvecklas på framsidan av thoraxen, den del av människokroppen som sträcker sig från membranet till nacken. De tumörer som kan växa i detta område är förknippade med en handfull cancer. Tumörer som upptäcks i mediastinala facket är mer benägna att vara maligna än de som finns i andra områden i bröstkorgen. Diagnos kräver generellt en mängd olika test. Behandlingen beror på vilken cancer som är grunden till.

Det främre mediastinala facket är området mellan ribkens framsida och hjärtat. I detta fack kan mediastinala massor orsakade av en av tre typer av cancer utvecklas. Den första är sarkom. Sarkom utvecklas när en vävnad genomgår en malign transformation i en tumör. Det finns många typer av sarkomer beroende på vilken vävnad som ger upphov till tumören.

Den andra typen av mediastinala massor som kan växa i mediastinala facket är ett tymom. Biverkningen presenteras som bröstsmärta och hosta på grund av den växande tumör som applicerar tryck på båren och lungorna. Thymomas i deras tidiga skeden är inte maligna, men i sällsynta fall kan de bli livshotande om tumören komprimerar venerna som kommer in i hjärtat.

Ett antal cancerformer ger upphov till lymfom, den sista typen av mediastinala massor. Lymfom börjar i kroppens lymfkörtlar. Kräftan metastaserar till mediastinala facket. Förutom de symptom som beskrivs i föregående punkt upplever en patient med ett lymfom viktminskning, feber och trötthet. När de flesta fall diagnostiseras har cancer redan metastasiserats till en sekundär plats utanför bröstkorgen.

Diagnosticering av mediastinala massor kan kräva ett antal tester: fysisk provning, röntgenstråle, blodarbete och biopsi. Det sista är ett prov av vävnad som tas från massan genom ett minimalt invasivt kirurgiskt ingrepp. Genom att undersöka provet kan en läkare diagnostisera den specifika formen av cancer. Röntgen och blodarbete bestämmer cancerstadiet. Med denna information kan en läkare rita en behandlingsförlopp.

Beroende på typen av tumör kan en kombinationsbehandling inklusive operation, strålning och kemoterapi vara nödvändig för att ta bort tumören och döda eventuella kvarvarande cancerceller. Eftersom tymom är sällan malign, är kirurgiskt avlägsnande av tumören vanligtvis den enda behandlingen som krävs. Kirurgi används sällan för att behandla lymfom. Patienterna måste förlita sig på kemoterapi och strålning. För vissa patienter är en benmärgstransplantation det bästa sättet att behandla.